Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Mas amenaça Zapatero d’explicar els despropòsits de l’Estat espanyol a nivell internacional

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha respost de manera desafiadora el seguit de declaracions provinents del govern espanyol criminalitzant les autonomies com a causants del dèficit públic i amenaçant d’intervenir-les. Després de recordar que si Catalunya tingués un altre sistema de finançament no tindria dèficit, Mas ha llançat una amenaça al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a qui ha advertit que té ‘un pla b’ i ‘mecanismes de defensa’ en cas que l’Estat espanyol posi traves al Govern en l’intent de solucionar la situació econòmica de la Generalitat. De la mateixa manera que Zapatero ha posat les comunitats autònomes en el punt de mira a partir d’una entrevista que va ocupar la portada del Financial Times, Mas ha emfasitzat que el Govern ‘té veu dintre d’Espanya però també fora d’Espanya’ i ha desafiat: ‘Nosaltres podem explicar moltes coses.  

Redacció
Redacció 20/01/2011

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Mas ha alertat aquest dijous Madrid que es pot arribar a un ‘punt de no retorn’ en les relacions entre Catalunya i l’Estat si aquest posa traves a la solució de la delicada situació de les finances de la Generalitat.

Mas ha reiterat la petició als partits catalans que no obstaculitzin l’aprovació dels pressupostos per al 2011, que per primera vegada seran un 10% inferiors als de 2010.

El ‘pla b’
A més, ha advertit que Catalunya i el Govern tenen ‘capacitat de resposta’. ‘Que no es pensin que ens quedarem creuats de braços’, ha avisat. En aquest sentit, ha indicat que la Generalitat té un ‘pla b’ perquè té ‘mecanismes per defensar-se i fer entendre a nivell interior i exterior quina és la situació’. ‘Aquest és un Govern que té veu dintre d’Espanya i fora d’Espanya’, ha remarcat.

‘Nosaltres som gent raonable, però arribats a un punt, també ens sabrem defensar. El que no farem és simplement entomar cops i anar-hi posant contínuament l’altra galta’, ha continuat Mas, que ha subratllat que ‘tot té un límit’.

El president de la Generalitat ha explicat que es pot explicar que el govern espanyol va dir tot just en el mes de novembre que Catalunya compliria amb l’objectiu de dèficit, però CiU ha pogut comprovar tan sols unes setmanes després que dels 4.600 MEUR pactats de dèficit s’ha passat a més de 7.000, amb una desviació del 50%. Ara el nou Govern haurà de fer front a aquesta situació ‘heretada’, però el govern espanyol no pot defugir responsabilitats, perquè és qui ha provocat l’actual estat de les finances catalanes, juntament amb el tripartit.

Precisament perquè l’anterior govern és el responsable d’aquest dèficit, Mas ha reclamat als partits catalans que no posin ‘obstacles insalvables’ per a la l’aprovació dels pressupostos per al 2011, que es veuran reduïts en un 10%. ‘Si no es van fer els deures abans, s’hauran de fer ara’, ha dit.

Ha explicat que des de fa quinze dies, els consellers saben que han d’analitzar d’on poden reduir, perquè ‘segur que es poden fer coses en alguns programes que no són tan prioritaris, algunes inversions fer-les a ritme tres i no a ritme cinc, segur que hi ha coses que es poden ajornar, que sobren’.

Madrid ha de complir amb el finançament
Mas ha considerat que amb aquesta reducció n’hi haurà prou, però també caldrà veure com acaba la negociació amb l’Estat pel que fa al que li pertoca a Catalunya en concepte del nou model de finançament. En aquest sentit, i com ja va explicar dimecres, el govern espanyol no preveu recursos per al fons de competitivitat, que és l’únic que pot beneficiar comunitats productives com Catalunya. Això vol dir uns 1.000 MEUR que l’Estat ha de pagar a Catalunya però que, de moment, el govern espanyol no consigna en els seus comptes. ‘El que ha de fer Madrid és garantir que Catalunya tindrà els mateixos ingressos que el 2010’, ha remarcat.

El president català ha assenyalat que el govern espanyol no pot deixar de complir amb les seves obligacions signades. ‘Si això els hi crea un problema a ells, per què el van signar? Per què el van transformar en un acord d’obligat compliment? És profundament injust i no acceptable, no admissible que ens col·loquin el problema a nosaltres’, s’ha queixat.

En referència a ‘l’equació diabòlica’ que ja va plantejar dimecres, ha apuntat que el govern espanyol fa quedar malament les comunitats autònomes a base de no complir les seves obligacions, no fa créixer el seu dèficit però sí el de les autonomies, i a més després les culpa de tot plegat. ‘Per quedar bé ells i no fer dèficit, t’encolomen a tu i quedes malament tu’, ha lamentat.

En qualsevol cas, Mas ha dit que confia que el govern espanyol entrarà en raó i no caldrà recórrer al ‘pla b’ per defensar-se davant de les maniobres de Madrid. És més, ha dit que si Catalunya o una altra autonomia no pogués sortir de la situació en què es troba, això afectaria el conjunt de l’estat espanyol, que ja té una situació ‘delicada des del punt de vista internacional’.

‘Nosaltres podem explicar moltes coses, però no es tracta ara de disparar contra un vaixell en el qual som a dalt’, ha continuat. Això sí, si bé ha admès que seria ‘bastant absurd’ disparar contra el vaixell, també ha afegit que ‘ningú ha de disparar contra el vaixell’. ‘Aquí s’ha de portar bé tothom’, ha afegit.

Reunions amb els partits sobre el pacte fiscal
Mas ha explicat que en les properes setmanes, parlarà ‘discretament’ amb els caps de files de la resta de partits per plantejar la qüestió del pacte fiscal, però també d’altres assumptes, com la sortida de la crisi o la lluita contra el fracàs escolar.

El pacte fiscal suposaria reduir un dèficit fiscal ‘terrible’ que pateixen actualment els catalans, d’entre 16 i 19.000 MEUR l’any, però el calendari de Mas preveu plantejar aquesta qüestió a Madrid després de les eleccions generals del 2012, amb un nou govern.