Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Mas als corresponsals de mitjans internacionals: “l’Estat ho està fent tot per avortar el procés”

Barcelona (ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dijous que en el que depèn d'ell, les eleccions al Parlament seran el 27-S, però ha apuntat que un avançament de les generals podria afectar la data. “Podria influir en el nostre calendari? Ho hauríem de parlar a Catalunya”, ha apuntat en una trobada amb una trentena de corresponsals de mitjans internacionals. Mas ha constatat que l'Estat “ho està fent tot per avortar el procés”, però ha avisat que “el que no poden impedir és que la gent vagi a les urnes amb motiu de les eleccions i les transformi en un plebiscit sobre la sobirania de Catalunya”.
 

Redacció
Redacció 23/04/2015

“En el que depèn de mi, que és molt, les eleccions a Catalunya seran al setembre, el dia 27”

,ha dit Mas responent preguntes dels corresponsals sobre el calendari electoral. Ara bé, ha remarcat que no tot depèn d'ell, i ha posat com a exemple que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, decideixi avançar eleccions generals.

ERC “no està complint el pacte en el sentit que s'hauria de fer”

Ha tornat a referir-se a les votacions que perd el Govern al Parlament perquè ERC “no està complint el pacte en el sentit que s'hauria de fer”, i ha citat el cas de la votació sobre el desplegament del Consorci sanitari de Lleida. “No vull traslladar que no tinguem cap tipus d'estabilitat parlamentària, perquè seria fals”, ha dit, “però no la tenim garantida al 100%, en aquest moment l'esquema és estable”.
 
Sobre el fet que no hagi prosperat una llista conjunta i les dificultats que això pot plantejar pel que fa al reconeixement internacional, el president ha indicat que perquè hi hagi una lectura prou clara del resultat cal que hi hagi “molts vots a favor de la llista del sí”, tot recordant que hi haurà diferents candidatures amb una part del programa comú”.
 
El president ha aprofitat per criticar la “poca qualitat democràtica i la miopia política total” del govern espanyol per “l'enorme virulència” amb el que està atacant el procés, i més quan Catalunya és la primera economia de l'Estat, el segon territori més poblat i l'economia més oberta.
 
Diàleg després de les generals però cap canvi substancial
 
Després de les properes eleccions generals, s'ha mostrat confiat que hi haurà una situació “millor que l'actual, sense una majoria absoluta del PP”, i això segurament “facilitarà el diàleg, i com a mínim intentar seure en una taula”. Ara bé, ha opinat que una altra majoria a Madrid no significarà un canvi de 180 graus respecte a Catalunya. “Potser podrem seure a parlar, però no és la garantia que puguem celebrar un referèndum”, ha remarcat, i ha recordat que l'únic partit que ha donat suport a una consulta és IU.
 
En aquest sentit, ha lamentat que ni tan sols ho facin els nous partits, com C's i Podem, “que haurien de tenir una vocació i un abast democràtic molt més profund”. Ha subratllat que la formació d'Albert Rivera és en això “igual que el PP o inclús pitjor”, mentre que els de Pablo Iglesias, “que haurien de tenir un plantejament molt clar de respecte democràtic cap al poble de Catalunya, estan en una indefinició i en el no mullar-se, i això també fa preveure un escenari no molt positiu si aquest partit arriba a tenir influència al conjunt de l'estat”, ha reflexionat.

Neutralitat internacional

En preguntar-li pel suport que està tenint a nivell europeu i americà, Mas ha indicat que quan un país estranger apareix com un país neutral, ell ja ho celebra, “perquè les institucions espanyoles estan posant molta pressió en els països, governs i parlaments estrangers amb l'objectiu d'obtenir definicions clares contra el procés polític català”.Al seu parer, aquesta neutralitat és “la posició més intel·ligent” perquè, a hores d'ara, ningú sap què passarà en el futur a Catalunya i a Espanya. “És millor esperar, verificar si el nostre procés es manté com a democràtic, pacífic i civilitzat, i veure el resultat de les eleccions de setembre”, ha conclòs.
 
El president ha mantingut una trobada amb corresponsals estrangers al Palau de la Generalitat coincidint amb la Diada de Sant Jordi, com ja va fer l'any passat i en les darreres diades de l'11 de setembre. Hi han assistit periodistes de mitjans alemanys, brasilers, britànics, danesos, francesos, italians, nord-americans i suïssos, entre d'altres. Ha acompanyat el president el secretari d'Afers Exteriors i de la UE, Roger Albinyana, que ha fet una introducció sobre la situació política a Catalunya.