Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Mas: ‘Això que Madrid decideixi i ens faci pagar a nosaltres la festa sense consultar-nos, no pot ser’

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha advertit aquest divendres que la Generalitat no pagarà els ‘brindis al sol’ i les mesures d’estalvi del govern Zapatero si abans no ha estat consultat. ‘Això que Madrid decideixi i ens faci pagar a nosaltres la festa no pot ser’, ha denunciat en referència les mesures ‘d’eficàcia més que dubtosa’ que ha pres l’executiu de Zapatero davant l’escalada de preus del petroli, com ‘la reducció del preu dels bitllets’ de Renfe o ‘els 110 km/h’. ‘No pot ser que en un moment en què se’ns demana que reduïm el nostre pressupost haguem de pagar les seves decisions’, s’ha queixat Mas des de Brussel·les, després de reunir-se amb l’ambaixador espanyol davant la UE, Luís Planas.

Redacció
Redacció 03/03/2011

‘Si volen prendre decisions d’estalvi energètic que ens les consultin, les prenem de forma comuna i decidim com les paguem, però això que Madrid decideixi i ens faci pagar a nosaltres la festa no pot ser’. Així de contundent s’ha mostrat aquest divendres el president de la Generalitat, Artur Mas, en relació a les mesures preses pel govern espanyol amb l’objectiu d’estalviar energia. La decisions del govern Zapatero de rebaixar el límit màxim de velocitat a 110 km/h en autovies i autopistes i la reducció dels bitllets de Renfe han servit a Mas per criticar la poca voluntat de l’executiu espanyol per arribar a acords amb el govern de la Generalitat i ha afirmat que des de Catalunya no es pagaran els ‘brindis al sol’ que es fan des de Madrid.

El secretari general de CiU i líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que aquest dijous també és a Brussel·les, ha recordat a Zapatero que ‘per llei, el govern espanyol està obligat a pagar a la Generalitat el cost que tingui la implementació d’una mesura unilateral i a compensar-la pels ingressos que pugui deixar de rebre’. Duran, que presideix la comissió bilateral Estat-Generalitat, ha criticat que les mesures del govern espanyol ‘són simbòliques i no garanteixen cap eficàcia’. ‘El problema real és la dependència energètica d’Espanya, del 80%’, però ‘poc eficaç serà’ estalviar amb ‘les bombetes, les rodes i les velocitats’, ha lamentat Duran.