Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Mas afirma que no ha anat, ni anirà mai, a ‘pregar’ al president espanyol

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha deixat clar aquest dimecres que no ha anat a ‘pregar’ a Madrid aquesta setmana, i que no ho farà mai davant de cap president espanyol. Així ha respost Mas als retrets del líder de Solidaritat Catalunya per la Independència, Joan Laporta, que ha considerat ‘decebedor i frustrant veure el president de la Generalitat pregant al president espanyol’ que permeti que Catalunya s’endeuti. Mas ha reconegut que no va aconseguir tot el que pretenia de la reunió amb José Luis Rodríguez Zapatero, però ha afegit que també va ser prudent a l’hora de les explicacions, perquè podia haver ‘presumit’ d’algunes qüestions que estan ‘ben orientades’. Tant ERC com Solidaritat havien demanat a Mas que plantegés ja d’entrada el concert econòmic al president espanyol, cosa que Mas ha tornat a considerar inoportú ja que ho posposarà fins després de les eleccions espanyoles.

Redacció
Redacció 09/02/2011

‘És un exercici decebedor i de manca de responsabilitat’, ha reblat Laporta, que ha lamentat que Mas es dediqui a anar a ‘pidolar’ a Madrid en lloc de lluitar a favor del concert. Mas ha replicat que no va anar a ‘pregar’ a Zapatero. ‘Ni ho vaig fer ni ho faré. No aniré a pregar davant de Zapatero ni davant de cap president del govern espanyol’, ha garantit el president de la Generalitat.

Ha reconegut que no tot el que pretenia de la reunió va sortir bé, però ha afegit que va ser ‘prudent’ a l’hora de donar explicacions públiques, perquè podia haver ‘presumit’ de qüestions que estan ‘ben orientades’.

El concert, al 2012
Sobre el concert, Mas ha reiterat que la seva estratègia per plantejar-ho és coneguda pel Parlament i pel poble de Catalunya, que va optar per CiU en les darreres eleccions conscients que la federació no va prometre ‘un miracle en dos mesos’, sinó una ‘transició catalana’ cap al dret a decidir, amb el pacte fiscal com a primer pas. En aquest sentit, ha opinat que és ‘pràcticament impossible’ aconseguir-ho ara, sinó que és millor esperar a després de les eleccions generals.

D’altra banda, en resposta a una pregunta de la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, Mas ha tornat a explicar que Catalunya necessitarà 11.000 MEUR dels mercats financers, dels quals, entre 4 i 5.000 MEUR serviran refinançar deutes anteriors que vencen aquest any. Mas ha reconegut que és una xifra ‘molt gran, gegantina’, però ha afegit que la reunió de dilluns és un pas endavant.

Camacho ha anunciat que el PPC condicionarà el seu suport als plans d’endeutament del Govern si hi ha un pla de reequilibri pressupostari rigorós, estabilitat i autocontrol del dèficit i un pla d’aprimament de l’administració i del sector públic.

ERC posa èmfasi en el model català de caixes
En el torn d’ERC, Joan Puigcercós ha advertit que ‘trontolla l’obra social i el fet que Catalunya pugui prendre decisions’ pel que fa a crèdits industrials, avisant d’un possible ‘desmantellament’ de les caixes d’estalvi. Mas ha assegurat que el seu Govern intentarà ‘per tots els mitjans preservar el poder financer català i la catalanitat del màxim nombre d’entitats’.