Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

Mas adverteix que l’Estat “s’ha de preparar” per donar resposta als plantejaments de Catalunya

El líder de CiU, Artur Mas, ha advertit aquest dimarts des de Madrid que l’estat espanyol ‘s’ha de preparar’ per ‘donar una resposta’ que ‘permeti canalitzar el que Catalunya, democràticament, pugui arribar a plantejar, encara que sigui en qüestions concretes, perquè ‘el que ja no és admissible és que es posi la Constitució per davant com si fos un parapet, perquè aleshores es transforma en un mur’. Mas ha fet aquest advertiment sobre els efectes que tindria una eventual retallada de l’Estatut per part del TC o les maniobres centralistes que PP i PSOE podrien posar en marxa en la pròxima legislatura. Segons Mas, si el TC ‘debilita’ l’Estatut refrendat pel poble de Catalunya, ‘Catalunya tindrà un problema’, però ‘Espanya també’, perquè es produirà un ‘conflicte de legitimitats molt important’ i caldrà que els poders de l’estat decideixin com afronten l’expressió democràtica del poble de Catalunya en qüestions com el propi Estatut, el dret a decidir, o la demanda de concert econòmic. ‘

Redacció 11/12/2007

Si la reacció davant els reptes que planteja Catalunya és una reforma de la Constitució, o una llei electoral, o grans pactes per tancar el pas als nacionalistes –ha dit- això no resoldrà cap problema, sinó que l’enquistarà’.
Mas ha llançat l’advertència en un esmorzar informatiu a Madrid on han assistit diverses personalitats de la plana política i econòmica espanyola, i on ha destacat la presència de l’exministre José Bono, amb qui ha mantingut un intercanvi d’opinions sobre el model estatutari.

El líder de CiU, que ha admès que després de 30 anys de fer pedagogia amb els resultats actuals ‘s’ha acabat una determinada manera de plantejar les coses’ des de Catalunya, ha recordat que si el Tribunal Constitucional acaba retallant l’Estatut que es va aprovar en referèndum es crearà un ‘conflicte de legitimitats molt important’ i que, a criteri de CiU, caldria afrontar des de Catalunya amb la creació d’un govern d’unitat.

‘No és una amenaça –ha afegit- és que Espanya també tindrà un problema, i si l’afronta a cop de BOE, a base de canviar la Constitució en sentit restrictiu, o de modificar la llei perquè els partits catalans no tinguin veu al Congrés dels Diputats, anirem pel mal camí’. Segons ha explicat, ‘l’Espanya democràtica té el repte d’afrontar els plantejaments democràtics que Catalunya posa sobre la taula’ i el que ja no és admissible és que es posi la Constitució per davant com si fos un parapet o un mur’.

Com a exemple, Mas s’ha preguntat què passarà quan Catalunya demani de forma democràtica i amb grans consensos un concert econòmic com el del País Basc o Navarra. ‘La resposta –ha advertit- no podrà ser que és inconstitucional, o que Catalunya és insolidària, i per tant el conflicte serà important’ i, de moment, ‘les respostes que estan donant sectors important de l’estat no són acceptables per part nostra’.

Mas també ha fet referència a la manifestació pel dret a decidir de l’1 de desembre. Segons el líder de CiU, la marxa no s’ha d’interpretar en clau independentista –com ho han fet sectors de la classe política espanyola- sinó com l’expressió de la voluntat de la societat catalana de ‘construir el seu propi futur’ i ‘decidir’ sobre les qüestions que els són pròpies. ‘Estan farts de ser presentats davant la resta d’Espanya com la Catalunya captaire, insatisfeta i insolidària’, ha dit Mas. ‘La gent que va sortir al carrer ha dit que ja n’hi ha prou de presentar-nos d’aquesta forma’ i ‘cal prendre’n nota’ perquè suposa una ‘evolució’ de la societat catalana’.

Mas també ha estat taxatiu a l’hora de rebutjar les acusacions de ‘radicalitat’ que plouen a CiU, l’última per part de l’expresident del govern espanyol, José Maria Aznar. ‘Si algú té imatge de radicalitat –ha dit- aquest és Aznar’ perquè ‘a un demòcrata de veritat no l’espanten els discursos que parlen de democràcia i grans consensos’.