Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Martí Gasull explica els reptes de la Plataforma per la Llengua després de 15 anys de trajectòria

Els 15 anys de vida de la Plataforma per la Llengua evidencien com a partir d’una iniciativa participativa i voluntària, es pot arribar a consolidar un projecte i convertir-se en una entitat model. Això és el què ha passat amb la Plataforma per la Llengua, que, avui en dia es pot considerar com un referent dins de les entitats que treballen per a la plena normalització de la llengua.

Redacció
Redacció 29/10/2008

Sense deixar mai de banda el seu objectiu fundacional d’aconseguir que ‘la situació de la llengua catalana estigui plenament solucionada’, com diu Gasull, la Plataforma per la Llengua segueix treballant perquè la llengua catalana serveixi ‘d’eina de cohesió social i per tenir un major accés a la plena ciutadania’. 

Però també s’ha de tenir en compte que per arribar a aquesta fita fan falta altres suports, ja siguin institucionals, socials o del mateix govern. Martí Gasull explica que la Plataforma creu que ‘des dels governs i les institucions es pot fer molt més del què ara es fa’ però, apunta, que ‘cal una societat civil forta que empenyi a tirar endavant determinades accions que l’administració engega’. L’exemple que ens recorda Gasull és que ‘el català és una llengua marginada ja des del punt de vista legislatiu’ i, afegeix que ‘no hi ha cap llengua que tingui les inferioritats jurídiques que té la catalana’ i, per tant, ‘és normal que tot això ho recordem als polítics’.

Amb aquests 15 anys de feina i treball la Plataforma per la Llengua ha merescut el Premi Nacional de Cultura 2008 a la Difusió Social de la Llengua Catalana que es va entregar el passat dissabte 25 d’octubre al Teatre Kursaal de Manresa. Per a Gasull, aquest premi ‘és un reconeixement públic d’una tasca que ha requerit molts esforços’ i ‘ens anima a tirar endavant més projectes i campanyes’, com ara les noves edicions de la recent guia ‘Salam al català’ que ha tingut molt bona acollida.