Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Marta Rovira promet suport a Ridao si guanya les primàries perquè la nova direcció ‘està al servei de la militància’

La pròxima número 2 d’ERC, Marta Rovira, creu que la nova direcció del partit ha d’estar ‘al servei de la militància’ i, en aquest sentit, ha afirmat que Joan Ridao seria ‘benvingut’ si guanyés les primàries contra Alfred Bosch, l’escollit per la nova direcció. En una entrevista a l’ACN, Rovira ha volgut treure dramatisme al procés de primàries que molt probablement haurà de culminar el partit després que Ridao hagi rebutjat anar de número 2 d’Alfred Bosch. En aquesta línia, ha assegurat que la nova direcció no interpreta la voluntat de Ridao de ser el cap de llista a Madrid com un desafiament. ‘Tot el que vingui avalat per la militància i amb un procés democràtic no és un desafiament’, ha conclòs.

Redacció
Redacció 14/08/2011

El Consell Nacional que ERC celebrarà el 3 de setembre decidirà si escull directament entre Ridao i Bosch o bé culmina el procés de primàries que ja ha engegat el partit. Tot apunta que, finalment, serà la militància del partit qui decideixi entre els dos candidats ja que tan la nova direcció com les persones de l’entorn de Ridao aposten per decidir-ho en unes primàries que molt probablement se celebraran el 17 de setembre, coincidint amb la ratificació, també a través dels vots de la militància, d’Oriol Junqueras com a president del partit i Marta Rovira com a secretària general.

Un procés de primàries que Rovira no veu com un desafiament de Ridao. ‘Jo no em prenc com un desafiament quan es tracta que la militància parli, que la militància digui a la direcció quin ha de ser el camí de consens dins d’ERC’, ha manifestat. I en aquests sentit, ha assegurat que ‘la direcció s’ha de posar al servei de la militància’. Fins i tot, Rovira ha apuntat que ‘en el cas extrem’ que Ridao guanyi les primàries i sigui escollit cap de llista d’ERC a les eleccions del 20-N, ‘per nosaltres seria molt benvingut i ens posaríem a treballar tots junts per aconseguir els millors resultats’ a les generals. 

Rovira també ha replicat el candidat de CiU a les generals, Josep Antoni Duran i Lleida, que fa uns dies va ironitzar amb l’actual situació interna d’ERC assegurant que la designació del cap de llista dels republicans està ‘lluny’ de la democràcia interna que reivindica ERC. La futura secretària general ha recordat a Duran i Lleida que la nova direcció no ha pres una decisió sinó que ha fet una proposta. A més, ha assegurat que si no haguessin fet una proposta de cap de llista seria una ‘irresponsabilitat’ ja que ha garantit que l’objectiu de la seva candidatura és afrontar la ‘reculada electoral’ que ha patit el partit en els últims anys. ‘Renovació, obertura i centralitat combinada amb l’experiència i la feina ben feta a Madrid’, d’aquesta manera Rovira ha defensat el tàndem Bosch-Ridao que defensa.

Els candidats tenen fins l’1 de setembre per recollir els avals per poder-se presentar en un procés de primàries. I, segons les regles del partit, necessiten la signatura d’un 25% dels membres del Consell Nacional o el suport d’un terç de l’actual executiva o bé les firmes d’un 10% de la militància que suposen unes 800 persones. En aquest context, Rovira ha explicat que la pròpia militància s’ha organitzat de manera ‘bastant espontània’ per recollir avals a favor de Bosch i, a més, el mateix escriptor s’ha posat en contacte amb diversos militants per recopilar suports.

D’altra banda, Rovira també ha explicat que estan buscant les signatures necessàries dels membres del Consell Nacional i donen gairebé per fet que aconseguiran els suports necessaris per aquestes dues vies. El que no s’ha plantejat, ha assegurat la futura secretària general, és recollir avals de l’executiva del partit, ja que consideren que és una executiva ‘interina’. Per la seva banda, l’entorn de Ridao ha assegurat aquesta setmana que ja compta amb els suports necessaris de l’executiva i del Consell Nacional.

Consell Assessor

Una de les noves mesures que la nova direcció té previst impulsar en el seu mandat és la creació d’un Consell Assessor. Es tracta d’un òrgan format per persones que han liderat el partit en els últims anys o bé han tingut algun càrrec institucional rellevant. ‘Tota la gent que ha estat a l’executiva o a la direcció com Joan Puigcercós, Ernest Benach, Jordi Portabella o Joan Ridao han de tenir un lloc al partit’ ha afirmat. I en aquest sentit, ha a apostat per aprofitar ‘aquest capital de l’experiència i del coneixement’. ‘El que no pot fer ERC és desmerèixer aquest capital’, ha conclòs. Un consell assessor que seria consultat quan el partit hagi de prendre decisions ‘d’important transcendència’.