Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Marlaska imputa a un jove de Mataró i tres gallecs per haver cremat un ninot del Rei a Vigo

El jutge de l’Audiència Nacional espanyola Fernando Grande-Marlaska ha imputat aquest dimarts un delicte d’injúries greus a la Corona als quatre joves de la formació independentista gallega NOS-Unidade Popular (un dels quals és de Mataró) que van ser detinguts el 6 de desembre passat a Vigo després d’haver cremat un ninot de tamany real amb la figura del Rei en el marc d’una manifestació. En les seves declaracions a l’Audiència Nacional espanyola, tots quatre han admès els fets però han dit que l’acció s’emmarca en el dret a la llibertat d’expressió. Marlaska no ho veu així i després d’interrogar-los ha redactat una interlocutòria en què considera que els fets són constitutius de delicte, i demana a la fiscalia que en un període de 10 dies sol·liciti l’obertura del judici oral o bé el sobreseïment de la causa.

Redacció 30/01/2008

En la interlocutòria, el jutge assenyala que a les acaballes d’una manifestació a Vigo que va tenir lloc el 6 de gener passat (dia de la Constitució), el jove de 21 anys nascut a Mataró, Alejandro Bolívar Estevez, i els seus companys Santiago Méndez Rodríguez, Christopher Machado i José Carlos Peña es van distribuir les funcions per cremar una efígie del monarca.

Segons el jutge, les fotografies i identificacions fetes pel Cos Nacional de Policia espanyola (CNP) i les pròpies declaracions dels detinguts permeten constatar que Alejandro va ser qui va calar foc al ninot mentre duia la cara tapada, mentre que Santiago és qui el va traslladar en un carretó i els dos altres van donar cobertura a l’acció amagant la roba amb què el jove de Mataró s’havia cobert el rostre.

En l’escrit, Marlaska assenyala que tot i que la llibertat d’expressió ‘és la pedra angular dels principis de la democràcia i dels Drets Humans’, aquest dret ‘no justifica intervencions en el dret a l’honor que afecta al nucli últim de la dignitat de les persones’. Segons el jutge, l’actuació dels quatre joves ‘transcendeix l’exercici legítim del dret a la llibertat d’expressió’ i com a crítica política és ‘desproporcionada’, perquè ‘violenta el límit del respecte a la dignitat’ del monarca i els fonaments de l’ordre polític i de la pau social.