Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Marhuenda, la nova Verge de Fernández Díaz

El director del diari de La Razón, Francisco Marhuenda, ha estat nomenat comissari honorari de la Policia Nacional espanyola per decisió del ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz. El reconeixement al periodista podria tenir una relació directe amb el tractament que ha rebut el ministre d'interior per part del rotatiu espanyolista, que li ha dedicat fins a 41 notícies durant els tres primers mesos del 2016.

Redacció
Redacció 13/04/2016
Quins són els motius del nomenament?
 
L'expedient on es recullen els mèrits per rebre la distinció és intern i no es fa públic. Així doncs, resulta impossible conèixer quines actuacions ha protagonitzat Francisco Marhuenda per ser nomenat comissari honorari de la Policia Nacional espanyola. L'única cosa que defineix la Llei Orgànica 9/2015, de Règim de Personal de la Policia Nacional, és que estableix en el seu article 86.2 que “la distinció de membre honorari de la Policia Nacional podrà atorgar-se a aquelles persones que, sense haver pertangut a l'esmentat Cos, s'haguessin distingit pels mereixements contrets en virtut de la tasca realitzada a favor del mateix”.

41 notícies en tres mesos
 
directe!cat ha pogut comptar al web de La Razón que durant els tres primers mesos del 2016 el diari espanyolista ha dedicat o parlat del ministre d'interior en fins a 41 notícies. Alguns dels titulars recollits en la foto adjunta a l'article. Articles on es realça la figura del ministre s'afirma que a l'estat s'ha reduït la criminalització o que s'han evitat, gràcies a les tasques d'interior, atemptats a l'estat com els de Brussel·les.

Marhuenda, la nova Verge de Fernández Díaz

No és la primera condecoració que el ministre d'interior atorga. Cal recordar que la Santísima Virgen de los Dolores d'Archidona (Màlaga) va rebre la Cruz de Plata de la Guardia Civil espanyola “per ordre” de Fernández Díaz i també la medalla d'or al mèrit policial a La Madre de Dios Maria Santísima del Amor.
 

Una plantofada a la Policia espanyola
 
La setmana passada, l'Audiència de Barcelona va ratificar, en segona instància, la condemna a Marhuenda per intromissió a l'honor d'un comissari de la Policia Nacional espanyola, ja retirat, Narciso Ortega, al qual des de les pàgines de La Razón es va acusar d'haver intervingut per arxivar una investigació contra l'agència de detectius Método 3 quan era cap superior de Policia a Catalunya. Es condemna al diari, el seu director i l'autor de la notícia titulada “Un alt càrrec de Rubalcaba es va reunir amb el cap de Mètode 3” a indemnitzar el comissari amb 30.000 euros.

D’acusat de corrupteles a comissari honorari
 
A principis de 2013, la premsa madrilenya acusava Marhuenda de tenir un passat, ell que sempre dóna lliçons de corrupció hauria estat implicat en un cas de corrupció que li va valer ser apartat del PP. La base de els acusacions són un article d’El País de l’any 2001 que explica amb pèls i senyals l’afer: quan Marhuenda era director general de relaciones amb les Corts va ser denunciat  per vendre un fons documental d’una empresa, de la que suposadament era titular, a un centre educatiu públic del Departament d’Ensenyament de la Comunitat Madrid. La venda, juntament amb altres conceptes, va reportar a Marhuenda  uns 32 milions de pessetes entre l’any 1999 i el 2000. Marhuenda va ser denunciat pels socialistes de l’Assemblea de Madrid i poc després de l’escàndol va abandonar el seu càrrec.
 
Segons la denuncia, l’Institut públic que va comprar el fons a l’empresa de Marhuenda, tenia un consell d’administració presidit per un alt càrrec del PP que va contractar els serveis d’un altre alt càrrec del PP, Francisco Marhuenda, que en aquells moments era cap de Gabinet del ministre d’Educació de llavors, Mariano Rajoy.