Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Margallo es treu del barret una fórmula per liquidar TV3 i les oficines exteriors

El ministre d’Assumptes Exteriors i Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha defensat la introducció d’un nou impost per tal que les Comunitats  financiïn la TV pública i les oficines exteriors amb impostos addicionals pròpis, la qual cosa tendiria a fer impopular el fet de disposar de televisions públiques autonòmiques, i d’oficines a l’exterior, mentre l’Estat podria dir que es fa càrrec dels serveis bàsics universals.

Redacció
Redacció 14/04/2015

(ACN).- García-Margallo ha proposat una reforma del sistema de finançament autonòmic que garanteixi “disciplina i autonomia financera” a través de “la coresponsabilitat i l'ordinalitat, fixant uns llindars de serveis essencials i determinant quins són serveis bàsics i quins no: no ho són les televisions autonòmiques o la representació exterior, ja veuríem si la universitat ho és”. El ministre ha detallat que “caldria fixar uns llindars de serveis en totes les autonomies i garantir que aquests són iguals per a tots els ciutadans i els paga l'administració central”.

“Això acostaria el sistema a un concert econòmic i a la disciplina pressupostària. Això s'hauria de corregir amb l'ordinalitat, per evitar que s'alteri el lloc en la classificació de renda per comunitats després de la redistribució”, ha concretat García-Margallo. Per finançar aquest sistema, l'Estat central recaptaria i gestionaria els impostos de la renda sobre l'estalvi, dels rendiments empresarials, l'IVA, el de Societats i i sobre derivats del petroli. Les comunitats disposarien de l'impost sobre la renda, sobre patrimoni, successions i donacions, transmissions patrimonials, actes jurídics documentats, alcohol i tabac i preus públics.

El reconeixement exterior d'una Catalunya independent és “inimaginable”

“Amb això s'acabaria amb què quan alguna cosa es paga es diu 'visca el president!' i quan no es paga la culpa és de Madrid que no dóna ni un euro”, ha sentenciat. En clau política, el ministre ha criticat que “l'independentisme català és un error tremend i és apostar per un camí que no va enlloc”. García-Margallo ha assegurat que la viabilitat d'una comunitat independent depèn del reconeixement internacional, que seria “inimaginable” en el cas d'una secessió no pactada de Catalunya.