Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

#MarcaEspanya Els lobbies manen més que la democràcia

Brussel·les (ACN).- Espanya és un dels estats on hi ha més “influència indeguda” per part dels lobbies o grups de pressió, segons un informe de Transparència Internacional publicat aquest dimecres i que analitza 19 estats membres de la UE. Segons l'ONG, l'Estat no té mecanismes suficients per evitar-ho. Espanya és el cinquè estat a la llista per la cua, que valora “la transparència, la integritat i l'accés just de ciutadans amb els representants polítics”, amb una puntuació del 20% i només queda per davant de Xipre, Hongria, Itàlia i la mitjana del Consell de la UE.

Redacció
Redacció 15/04/2015

Transparència zero d’Espanya

Si només es té en compte el criteri de transparència, Espanya és el tercer estat on menys transparència hi ha dels 19 estats analitzats, amb 10 punts sobre 100, només per davant d'Hongria (8%) i Xipre (7%). En la totalitat dels resultats, l'estat amb millor puntuació és Eslovènia, que ha aconseguit un 55 de punts sobre 100 i Lituània, amb 50 punts. La mitjana de la Unió Europea també queda per sobre de l'aprovat, amb un 53%.

Tenim la llum i l’aigua més cara i a Catalunya patim els peatges, capitalisme de BOE

L'informe 'El lobby a Europa: influència encoberta i accés privilegiat' descriu la influència dels lobbies com “una part essencial d'una democràcia saludable” i “molt relacionat amb els valors universals de la llibertat d'expressió” i apunta que segons una enquesta feta el 2013, un 89% d'eurodiputats deien que “fer pressió als lobbies de manera transparent ajuda el desenvolupament de la política”. Tot i això, només 7 estats (Àustria, França, Irlanda, Lituània, Polònia, Eslovènia i el Regne Unit) dels 19 estudiats per l'informe, tenen una regulació de lobbies. L'absència de regulació en aquesta activitat de pressió “afavoreix la corrupció”.

Espanya, un gran país expert en aplicar portes giratòries als seus polítics

Transparència Internacional també es fixa en el seu informe en el pas d'exmembres de l'executiu espanyol al món empresarial, “una amenaça seriosa a la credibilitat de les institucions” d'un estat. Com a exemple, l'informe destaca el cas de l'expresident espanyol Felipe González a Gas Natural com a membre de la junta de l'empresa o el de José María Aznar a Endesa com un “consultor extern” i del qui es diu que ha estat membre de la junta de cinc corporacions internacionals.