Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Maragall aposta per tornar a convocar un referèndum perquè la ciutadania es pronunciï sobre l’Estatut retallat

L’expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, considera que la sentència del TC espanyol ‘desvirtua’ els ‘pactes polítics i ciutadans’ dels quals va sorgir l’Estatut aprovat l’any 2006 sota el seu mandat. Per això, Maragall aposta per convocar un nou referèndum perquè ‘el nostre vot va ser a favor d’un text i unes interpretacions’. ‘Si es modifiquen, tenim el dret de tornar-ho a votar’, afegeix. El president que va liderar el procés del nou Estatut, ha valorat la sentència de l’alt tribunal a través d’un comunicat en el qual confirma també la seva assistència a la manifestació ciutadana convocada per Òmnium Cultural en defensa de l’Estatut pel dissabte 10 de juliol.

Redacció
Redacció 29/06/2010

Maragall comença el breu comunicat fent una crítica a la lentitud del TC citant les paraules de Shakespeare de que ‘els pitjors vicis de la humanitat són la lentitud de la justícia i la insolència de la Constitució’.

Recorda, tot seguit, que l’Estatut va ser aprovat primer pel Parlament de Catalunya, després, tot i incloure ‘rebaixes substancials’ pel Congrés i Senat espanyols i finalment ‘referendat pel poble’. Segons Maragall, la sentència del TC que invalida 14 articles del text i sotmet a interpretació una vintena més, ‘desvirtua els pactes polítics i socials’ dels quals va sorgir el contingut de l’actual Estatut.

‘El nostre vot va ser a favor d’un text i unes interpretacions. Si es modifiquen, tenim el dret de tornar-ho a votar. Sembla evident’, afegeix. Maragall conclou les seves paraules fent una crida a la ‘unitat de les forces polítiques i de la societat catalana’ que en aquest moment considera ‘imprescindible’.

Finalment, el president de l’Estatut confirma la seva assistència a la ‘mobilització ciutadana que es convoqui’ i anima a ‘tota la ciutadania a fer-ho, de manera serena, però clara i contundent’.