Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Manifestacions contra la MAT abans i després del 9 de març

Els responsables de les plataformes de la Catalunya Nord i de les comarques gironines que s’oposen a la línia de molt alta tensió (MAT) s’han reunit aquest dissabte al matí per coordinar les seves accions de protesta contra la MAT. Després de fer un balanç negatiu de la situació un cop feta la cimera francoespanyola de París i l’última visita del coordinador europeu de la MAT, Mario Monti, han decidit convocar dues grans manifestacions, una a la Catalunya Nord abans del 9 de març, i una altra a les comarques gironines després d’aquesta mateixa data en què coincidiran les eleccions generals espanyoles i les municipals franceses.

Redacció 21/01/2008

Abans de donar a conèixer els llocs i les dates exactes d’aquestes dues convocatòries, les plataformes han decidit fer diverses reunions publiques per mobilitzar les poblacions d’una banda com de l’altra de l’Albera.

En aquest sentit, el president de l’Associació de Municipis contra la Molta Alta Tensió (AMMAT) i alcalde de Crespià, Francesc Xavier Quer, ha fet una crida a la ciutadania perquè, segons ell, ‘ si la gent no es queixa, no protesta o no dona suport el plantejament dels alcaldes que considerem que la MAT és una infraestructura innecessària i agressiva pel territori, evidentment que la faran’.

Quer considera que la única cosa que ha quedat clara desprès de la cimera francoespanyola de París i de la segona visita del coordinador europeu de la MAT, Mario Monti, és la voluntat dels dos estats de fer la interconexió elèctrica i la MAT sigui com sigui.

‘Des del mateix moment en què el propi Monti diu que la gent cal que es mobilitzi per què hi hagi més o menys soterrament, constata la voluntat dels dos estats de fer la línia i de fer la interconexió. Això vol dir que si la gent, tant a la Catalunya Nord com a la Catalunya Sud, no es mobilitza, l’acabaran fent, això està claríssim’, ha afirmat el president de l’AMMAT.

‘La última paraula l’ha de tenir el poble, és com ha de ser perquè sinó d’interconnexions han faran una, dos, tres, quatre, el que els hi sembli’, ha advertit Quer, que creu que ‘ha d’arribar un punt en què nosaltres com a alcaldes, tant els de la Catalunya Nord com els de Girona o de comarques de Barcelona, també podem parlar, podem fer reunions, podem fer tota mena d’accions, les plataformes igual, ja hi ha molta gent que hi està treballant, però si els ciutadans tampoc ens donen suport, la nostra feina serà en va i al final el que guanyarà serà la MAT. Ja comença a acostar-se l’hora que els ciutadans es pronunciïn’.