Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Manifestació contra de l’aixecament del toro d’Osborne del Bruc

S’ha convocat per aquest dissabte al migdia una manifestació per demanar que el toro del Bruc no sigui aixecat de nou per l’empresa Osborne. Inicialment, la manifestació havia estat motivada per solidaritzar-se amb els joves condemnats a una multa de 192 euros o 8 dies de presó per haver intentat tombar el brau.  Després que el passat 24 de febrer van tornar a tombar l’estàtua i l’empresa hagi fet pública la seva intenció de tornar-lo a aixecar, en considerar que el 97% de la població catalana hi està a favor, la manifestació ha adquirit també la intenció de mostrar el rebuig de la societat catalana cap a aquest element considerat ‘símbol reconegut d’espanyolisme que recull les essències més ràncies d’aquest sentiment: el sexisme, la tortura dels animals i la imposició d’una cultura aliena, imperialista, a casa nostra’. La concentració serà a les 12.30 h a la plaça de l’Ajuntament del Bruc.

Redacció
Redacció 07/03/2009

La manifestació ha estat convocada per la Coordinadora de l’Esquerra Independentista del Montserratí, l’Assemblea de Joves d’Igualada, l’Assemblea de Joves de Collbató ‘L’Esquerda’, Endavant (OSAN), les Candidatures d’Unitat Popular (CUP), Alerta Solidària, Maulets i Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista (CAJEI), per exigir que no es torni a aixecar.

Recorden que és el darrer que queda al Principat i que ha caigut moltes vegades. Consideren que és molt més que una ‘tradició’, és ‘l’expressió de que hi ha gent disposada a organitzar-se, és l’evidència que hi ha qui no es resigna a l’assimilació cultural del nostre poble. Hi ha gent que diu prou, i l’Esquerra Independentista també!’.

La figura del toro d’Osborne al Bruc ha estat aterrada en diferents ocasions i en d’altres s’hi han fet pintades per manifestar l’oposició de la població a la seva presència.

La polèmica pel toro es remunta a la llei espanyola de carreteres de l’any 1988 i el reglament de carreteres del 94 prohibien la presència de qualsevol element publicitari. Aleshores bodegas Osborne va iniciar una campanya per indultar el toro arreu de l’Estat, ja que s’argumentava que formava part del ‘paisatge espanyol’. El Tribunal Suprem els va donar la raó.

A banda del de El Bruc, només se’n té constància de dos més en territori català. Un a l’Aldea i l’altre a Mallorca. Veurem si l’espanyolíssim aguanta o surt corneao del turó en què s’ha reinstal·lat al peu de Montserrat.