Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

Zapatero diu que l’oficialitat del català a la UE ha avançat en el seu mandat

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat que en els últims vuit anys Catalunya ha assolit les quotes més altes d’autogovern, autonomia financera i de reconeixement del català a les institucions europees i de l’Estat. Tot plegat, ha dit, suposa un impuls ‘substancial’ a ‘l’Espanya plural’ que hauria de fer ‘reflexionar’ els que mantenen postulats independentistes. Per contra, el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Ridao, li ha recordat que aquesta ‘Espanya plural’ s’ha ‘estavellat’ contra la sentència de l’Estatut, el dèficit fiscal i els atacs a la llengua, i que molts catalans que abans creien en un encaix federal aposten pel dret a decidir i la independència.

Redacció
Redacció 14/09/2011
En la seva pregunta a Zapatero a la sessió de control del Congrés dels Diputats, el portaveu d’ERC ha assegurat que el projecte plural i d’esquerres ha patit un ‘fracàs estrepitós’ i el ‘el federalisme i la socialdemocràcia’ han desaparegut de l’acció d’un executiu que ha acabat la legislatura de la mà del PP amb la reforma de la Constitució. 
 
‘Clar que les relacions entre Catalunya i Espanya no han millorat’, ha dit en referència a les paraules de dimarts del candidat del PSOE a les eleccions generals, Alfredo Pérez Rubalcaba, i ‘és difícil que millorin a la vista del programa electoral del PSOE’, que proposa ‘més centralització, uniformització i treure l’Impost del Patrimoni a les administracions territorials’.
 
Segons Ridao, ‘tan l’Estatut com l’Espanya plural s’han estavellat’ perquè ‘com va dir el Tribunal constitucional aquí només hi ha un subjecte polític, que és Espanya, i no hi ha res a encaixar’. ‘Però sàpiga que hi ha una gran diferència, que abans molts catalans pensaven en l’encaix federal i avui, com ahir va dir el president de la Generalitat, en el seu propi camí, que és el dret a decidir i la independència’, ha advertit en referència al discurs que el president de la Generalitat, Artur Mas, va pronunciar a l’acte de la Diada Nacional de Catalunya a Madrid, on va advertir que Catalunya emprendria ‘el seu propi camí’.
 
Zapatero: ‘Espanya plural, però Espanya’
 
El president espanyol ha recordat a Ridao que la Espanya plural que propugnava ‘és Espanya plural, però Espanya’ i per tant ‘si pensem d’una manera diferent a aquesta perspectiva potser no ens posem d’acord’. Segons Zapatero, la reforma de l’Estatut i el nou sistema de finançament han fet que Catalunya hagi assolit les quotes d’autogovern i d’autonomia financera més altes de la seva història. 
 
També ha afirmat que en aquests set anys s’ha produït un reconeixement de la participació de les CCAA i de les llengües cooficials a les institucions europees i de l’Estat. Tot plegat, segons Zapatero, suposa ‘un avenç’ que ‘haurà de produir una reflexió sobre algunes de les idees i posicionaments d’ERC, perquè els fets són incontestables’.
 
Zapatero diu que CiU s’ha oposat a la reforma per motius ‘tàctics’
 
En el transcurs de la sessió de control, Zapatero també ha respost les dures acusacions que li ha llançat el portaveu econòmic de CiU, Josep Sánchez Llibre, que l’ha acusat d’haver ‘marginat’ CiU de la reforma de la Constitució i li ha recordat que la disciplina pressupostària ‘no funcionarà perquè ho digui la Constitució, sinó perquè el país s’encamini a una política econòmica de responsabilitat i d’esforç’. En aquest sentit ha recordat que des que es va aprovar la reforma la prima de risc ha crescut un 30% i l’Ibex ha perdut un 7,71% fins als 7.640 punts. ‘El que necessiten els mercats no són principis escrits, sinó reformes estructurals’. 
 
Segons el president espanyol, ha estat CiU qui ‘no ha volgut ser’ al pacte de la reforma, ‘potser’ perquè ha vist ‘un passadís electoral’. La posició de la Federació, ha dit, ‘no és coherent’ amb el seu discurs perquè va ser el propi Duran i Lleida qui va reclamar des del Congrés grans acords entre les dues principals formacions espanyoles ‘i quan es produeixen, que no és fàcil, el que han fet és intentar desentendre’s’. 
 
En aquest sentit ha assegurat que com que ‘no es pot creure’ que CiU no consideri rellevant la reforma ni que no sàpiga que això ens dóna credibilitat ‘només em queda pensar que ha estat una posició tàctica, que respecto, però que no acompanya tradicionalment a la trajectòria de CiU’.