Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Magdalena Álvarez se’n fum dels partits catalans

La ministra de Foment, Magdalena Álvarez, ha manifestat amb ironia que agraeix el ‘suport’ que la cambra baixa li va dispensar en rebutjar per tan sols tres vots de diferència (173-170) la moció de reprovació que li havia presentat ICV. Álvarez, que aquest dimarts, quan va acabar la votació, va celebrar la victòria prop del Congrés, ha acusat els grups de l’oposició de dir ‘tonteries’ i d’estar ‘obsessionats’ que ella ‘se’n vagi’, però ‘jo seguiré fent coses, i vostès aguantaran les coses que faig’. El PP ha recuperat per a ella el ‘vagi-se’n a casa!’ i ‘faci’s oblidar’ i, entre d’altres, han dit que ella i Zapatero formen una gran ‘parella còmica’. D’altra banda el diputat d’ERC Joan Tardà li ha recordat que els catalans estan ‘farts’ que ‘res funcioni’ i de ‘tan maltractament’. Quan tenia ús de la paraula, Tardà ha canviat d’idioma i, en català, ha fet una crida a la participació a la manifestació de l’1 de desembre pel dret a decidir, mentre els seus diputats han desplegat cartells de la convocatòria.

Redacció
Redacció 29/11/2007

Álvarez s’ha convertit aquest dimecres en el centre de tots els atacs del PP, ERC i EA. En una sessió de control sense el president espanyol, els populars han dirigit quatre preguntes a la ministra de Foment, mentre que ERC ha pujat el to de les seves intervencions al Congrés i, en català, ha fet una crida a participar a la manifestació que tindrà lloc a Barcelona. Un gest que, juntament amb l’exposició de cartells per part dels diputats d’ERC, ha provocat un nou aldarull a la cambra, amb intercanvi de crits i la intervenció del president del Congrés, Manuel Marín, que un cop més ha dit en to lacònic que ‘això no pot continuar així’.

No obstant, la ministra ha rebut el suport del seu grup, que l’ha aplaudida llargament, i ha respost les crítiques en el to que la caracteritza. Ahir va haver de veure com tots els membres del PSOE, inclosos els ministres i el president Zapatero, assistien a la cambra per evitar la seva reprovació, i aquest dimecres s’ha enfrontat a la bateria de preguntes que li ha presentat l’oposició i fins i tot ha demanat al PP que ‘es calmi’ i ‘deixi de dir tantes tonteries’

Els populars, que han ironitzat sobre el fet que Álvarez se salvés ahir amb el seu propi vot i els de ‘dos tramposos de la democràcia’ –en referència als de l’exdiputat del PP Joaquín Calomarde i del representant de Nueva Canarias, Román Rodríguez- han dit que la ministra és ‘prepotent’ i ‘ineficaç’, i que la seva ‘és la història d’un fracàs’. ‘Si dimiteix’, han afirmat, li farà ‘un favor a la democràcia i al president del govern’ i ‘vostè, avui, hauria de tenir vergonya’.

La ministra, en canvi, ha recordat al PP que la seva valoració al CIS és ‘similar’ a la que obté Rajoy, i ha reiterat que el sistema ferroviari espanyol ‘és l’enveja del món’. Segons Álvarez l’executiu espanyol posarà en servei els TGV de Màlaga i Valladolid al desembre, mentre que el PP, ha dit, va ser incapaç de posar en marxa ‘ni un sol quilòmetre d’alta velocitat’ en els vuit anys en què va governar. Álvarez també ha negat que el president del govern es mofés dels catalans en l’entrevista amb Buenafuente.

La discussió entre la ministra i els populars ha pujat de to quan aquests li han recriminat l’alt nombre d’accidents en les obres de Foment i l’han acusada d’haver ‘obstaculitzat investigacions’. Alvarez ha respost demanant al PP que en comptes d’atribuir-li delictes al Congrés ‘vagi als tribunals’.

Les ‘cartes’ d’Álvarez

La ministra de Foment ha tornat a donar mostres del seu tarannà en un moment en què ha afirmat que el PP està ‘nerviós’ perquè ‘ni les enquestes ni les cartes que li envien’ recullen el sentiment dels grups de l’oposició. ‘Hi ha gent normal’, ha dit, perquè ‘no tothom serà com vostès’ i ‘la gent que és molt més intel·ligent no es deixa manipular per estratègies partidàries’.

ERC desplega la pancarta

Álvarez també ha topat aquest dimecres al Congrés amb el portaveu d’ERC Joan Tardà, a qui ha reiterat que les obres de la mida de les del TGV comporten necessàriament ‘inconvenients’, però que ERC ‘no ho vol entendre perquè ho utilitza de forma partidària’. Tardà ha recordat que des que ella és ministra el ‘caos’ s’ha estès a les infraestructures catalanes, i ella ‘segueix entossudida en no reconèixer els seus errors’. ‘Els catalans estem farts’, ha dit Tardà, i a més ‘fem un mal negoci amb Espanya’.

En aquest punt, Tardà ha fet una crida a la participació a la marxa del Dret a decidir’ de Barcelona, el dia 1 de desembre i ha advertit que Catalunya ‘s’ha plantat’ perquè ‘la paciència democràtica té un límit’. En català, el portaveu ha dit que ERC ‘demana al poble de Catalunya que el pròxim dissabte surti al carrer a defensar el nostre estat del benestar’ i ‘per exigir el nostre dret a decidir’. Precisament podeu veure la intervenció de Tardà al vídeo a continuació.