Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

L’ús del telèfon mòbil augmentaria exponencialment el risc de patir tumors

|

- Publicitat -

La probabilitat de desenvolupar un glioma per a aquells que han utilitzat un telèfon mòbil durant més d’una dècada ‘és fins a un 60% més important en els països escandinaus, prop d’un 100% a França i d’un 120% a Alemanya’, avança Le Soir en portada. Pel que fa als altres tipus de càncers, ‘els anàlisis no han detectat cap evidència que fer servir el mòbil multipliqui a llarg termini el risc de patir meningiomes’, tot i que sí ‘augmenta significativament les possibilitats de patir un neurinoma de l’acústica’ en el costat del cap pel que s’acostumi a parlar per telèfon, alerta l’estudi.

Els tumors a les paròtides, les glàndules salivals que tenim en els dos costats de la cara, no estan vinculats a l’ús del telèfon de forma global. El Centre Internacional d’Investigació del Càncer, però, sí que ha detectat que en les dades recollides a Israel ‘on es fa un ús més intens’ d’aquest tipus de telefonia ‘els resultats fan pensar que hi ha alguna relació entre aquest ús i el risc dels tumors’ a les paròtides.

Publicitat

La coordinadora de l’estudi Interphone, Elisabeth Cardis, alerta a Le Soir que ‘pel que ja se sap, convindria reaccionar amb prudència i recomanar als menors que facin servir el mòbil de forma raonable i sempre prioritzant les línies fixes’. Els resultats definitius no es donaran a conèixer fins el 2009. L’estudi ha analitzat 2.600 gliomes, 2.300 meningiomes, 1.100 neurinomes de l’acústica i 400 tumors de les paròtides.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut