Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

L’ús del telèfon mòbil augmentaria exponencialment el risc de patir tumors

Fer servir el telèfon mòbil durant més de deu anys augmenta entre un 60% i un 120% el risc de patir un glioma, un tipus de càncer de cervell. Així ho revelen els resultats preliminars, que aquest dimecres ha avançat el diari belga Le Soir, de l’estudi Interphone del Centre Internacional d’Investigació del Càncer, el més gran d’aquest tipus que s’ha fet mai i que no es publicarà fins el 2009.

Fins a 13 estats -Alemanya, Austràlia, Canadà, Dinamarca, Finlàndia, França, la Gran Bretanya, Israel, Itàlia, el Japó, Nova Zelanda, Noruega i Suècia– participen en aquesta investigació que analitza quatre tipus de càncer, meningiomes, neurinomes i tumors a les paròtides, a més dels gliomes.

Redacció
Redacció 16/10/2008

La probabilitat de desenvolupar un glioma per a aquells que han utilitzat un telèfon mòbil durant més d’una dècada ‘és fins a un 60% més important en els països escandinaus, prop d’un 100% a França i d’un 120% a Alemanya’, avança Le Soir en portada. Pel que fa als altres tipus de càncers, ‘els anàlisis no han detectat cap evidència que fer servir el mòbil multipliqui a llarg termini el risc de patir meningiomes’, tot i que sí ‘augmenta significativament les possibilitats de patir un neurinoma de l’acústica’ en el costat del cap pel que s’acostumi a parlar per telèfon, alerta l’estudi.

Els tumors a les paròtides, les glàndules salivals que tenim en els dos costats de la cara, no estan vinculats a l’ús del telèfon de forma global. El Centre Internacional d’Investigació del Càncer, però, sí que ha detectat que en les dades recollides a Israel ‘on es fa un ús més intens’ d’aquest tipus de telefonia ‘els resultats fan pensar que hi ha alguna relació entre aquest ús i el risc dels tumors’ a les paròtides.

La coordinadora de l’estudi Interphone, Elisabeth Cardis, alerta a Le Soir que ‘pel que ja se sap, convindria reaccionar amb prudència i recomanar als menors que facin servir el mòbil de forma raonable i sempre prioritzant les línies fixes’. Els resultats definitius no es donaran a conèixer fins el 2009. L’estudi ha analitzat 2.600 gliomes, 2.300 meningiomes, 1.100 neurinomes de l’acústica i 400 tumors de les paròtides.