Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

López Tena veu més a prop la unitat independentista a les espanyoles si Alfred Bosch és el candidat dels republicans

El diputat de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Alfons López Tena, creu que amb Alfred Bosch de candidat d’ERC a les eleccions generals seria més fàcil un acord per presentar-se junts. De fet, Tena i Bosch van treballar plegats en la coordinació de la primera i exitosa onada de consultes independentistes a Osona el 13 de desembre de 2009 en què l’escriptor exercia de contacte amb els mitjans internacionals i Tena de director executiu de la convocatòria. Tena considera que Bosch va en la mateixa línia que SI i l’ha contraposat a la política ‘continuista i del peix al cove’ de Ridao. I és que Solidaritat condiciona un acord per presentar-se junts a que l’estratègia al Congrés sigui defensar la independència de Catalunya en comptes de negociar per obtenir ‘contrapartides’. López Tena dóna gairebé per descartat que SI s’acabi presentant a les generals en solitari si no arriba a un acord amb partits independentistes.

Redacció
Redacció 13/08/2011

En un context de consulta interna als adherits de Solidaritat sobre si s’han de presentar a les eleccions generals del 20-N i de quina manera ho haurien de fer, López Tena veu ‘molt difícil’ que decideixin presentar-se sols i apunta, enmig del debat intern a ERC sobre el candidat al Congrés, que seria més fàcil arribar a un acord si finalment ho acaba sent l’escriptor Alfred Bosch. De fet, pràcticament descarta la possibilitat d’arribar a una entesa si Ridao és el candidat dels republicans. El diputat de Solidaritat ha reconegut, en una entrevista a l’ACN ‘contactes’ amb partits independentistes per intentar arribar a un acord de coalició però també ha assegurat que es tracta de contactes ‘molt preliminars’. I en aquesta sentit, no ha volgut revelar els detalls perquè creu que ‘qualsevol manifestació podria ser contraproduent’.

López Tena ha considerat que per defensar la independència de Catalunya des del Congrés ‘cal anar amb força’ i, fins i tot, ha assenyalat que per garantir una certa eficàcia és necessari que l’independentisme tingui un grup propi a la cambra baixa, ‘sinó difícilment es pot aconseguir’, ha conclòs. Amb aquest objectiu, SI vol intentar arribar a acords, especialment amb ERC, però també amb les CUP.

Ridao, com Duran
El diputat de SI ha lamentat que fins ara l’estratègia que ha seguit ERC al Congrés s’hagi basat en la ‘defensa de la continuïtat del peix al cove amb entesa amb les esquerres espanyoles’ i ha posat com a exemple la feina de Joan Ridao en els últims anys. ‘L’objectiu de Ridao, igual que de Duran i Lleida, és millorar les condicions de Catalunya dins de l’estat espanyol. Va proposar presentar-se en coalició amb ICV’, ha recordat. Una estratègia política que veu incompatible amb la defensa de la independència sense negociar contrapartides que defensa Solidaritat. ‘Alfred Bosch sí que va en aquesta línia’ ha afirmat tot recordant ‘l’amistat’ que els uneix i la feina conjunta en els processos de les consultes sobre la independència tant a Osona com a Barcelona. En aquest sentit, López Tena ha conclòs que la possibilitat d’arribar a un acord amb ERC ‘dependrà molt’ de cap a on es decanti el debat intern.

SI ja ha posat una condició per poder arribar a un acord de coalició per presentar-se de manera conjunta el 20-N. Vol que s’acabi ‘amb l’actuació de sempre dels partits catalans d’obtenir contrapartides, el que s’anomena peix al cove’ perquè creu que aquesta manera de fer política està ‘esgotada i liquidada’. I condiciona un acord per anar al Congrés a ‘promoure i defensar’ la independència de Catalunya.

Espanyols = lladres
‘No hem d’anar a aconseguir l’eix mediterrani, ni a que posin el CAT a les matrícules ni a pactar el concert econòmic. Per això no hi anem’, ha deixat clar. López Tena creu que els representants de l’independentisme han d’anar al Congrés a ‘fer mal els interessos espanyols i a trencar Espanya’. I en aquest sentit, ha assenyalat que la política que s’hauria de seguir passaria per ‘votar en contra dels interessos espanyols, posar pals a les rodes i atiar els conflictes entre el PSOE i el PP’. ‘Ens hem de referir als espanyols com a lladres i dir que fan mal a Catalunya perquè hi ha pensionistes que es queden al carrer perquè ells roben els diners per a altres pensionistes’, ha conclòs.

Si finalment s’arriba a un acord de coalició per les generals, López Tena ha descartat anar a les llistes, i tampoc hi anirien els altres dos diputats de SI al Parlament, Uriel Bertran i Toni Strubell, ja que una regla de Solidaritat és que no es poden acumular càrrecs com ho és ser diputat a la cambra catalana. De fet, si s’hi volguessin presentar prèviament haurien de dimitir com a diputats. ‘Crec que ara per ara faig una tasca més necessària ara al Parlament que la que podria fer eventualment al Congrés’, ha afirmat. D’altra banda, López-Tena ha recordat que si s’hagués de decidir una llista electoral per presentar-se a les generals s’haurien de fer primàries per escollir els candidats de tota la llista. ‘No hi ha ningú capaç d’aconseguir el concert econòmic’.

López-Tena augura que CiU ‘fracassarà rotundament’ en el seu objectiu d’aconseguir el concert econòmic per a Catalunya. I de fet, ha assegurat que no veu ningú capaç d’aconseguir-ho ja que creu que és més possible la independència. ‘El que no és possible és millorar les condicions de Catalunya dins de l’estat espanyol’, ha opinat. A més, ha carregat contra el candidat de CiU a les eleccions generals assegurant que Josep Antoni Duran i Lleida no vol aconseguir l’objectiu del concert econòmic. ‘El que vol Duran és rebre contrapartides per amics i coneguts. En el cas del Duran parlem d’un lobby, és el cap d’una gestoria’, li ha etzibat.

Artur Mas i la via navarresa
Davant de la demanada del president de la Generalitat, Artur Mas, d’un front comú dels partits catalans a Madrid per reclamar el pacte fiscal, López Tena ha posat condicions. El diputat de SI ha assegurat que votarien a favor d’un sistema de finançament amb el qual Catalunya pogués recaptar, gestionar i inspeccionar tots els impostos. Després d’arribar a un acord al Parlament, ha proposat sotmetre aquesta fórmula a consulta popular per tenir més força. ‘La força del Parlament ja sabem quina és’ ha dit recordant les diferències entre l’Estatut que el Parlament va aprovar el 30 de setembre del 2005 i amb el que actualment està en vigor. La tercera condició que ha posat és que no es negociï amb Madrid la proposta de concert econòmic que surti de Catalunya. ‘Que Espanya ho pugui acceptar o rebutjar però no modificar. Així s’aproven les lleis a Navarra’, ha afirmat.