Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

López Tena proposa al CGPJ obrir un expedient disciplinari a Vázquez Honrubia

El vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Alfons López Tena, ha proposat al Ple de l’òrgan de govern del jutges obrir un expedient disciplinari per ‘falta molt greu d’ignorancia inexcusable en el compliment dels seus deures judicials’ al jutge de l’Audiència Nacional, José María Vázquez Honrubia per negar-se a proporcionar un traductor als autors de la primera crema de fotografies a Girona, Jaume Roure i Enric Stern. López Tena considera que el jutge pot haver comès un abús d’autoritat i de falta de consideració envers els ciutadans. El vocal va més enllà i pensa que el jutge també pot caure en responsabilitat penal per ‘prevaricació dolosa, imprudent o ignorant’, i també en un delicte de discriminació.

Redacció
Redacció 26/11/2007

El vocal del CGPJ Alfons López Tena ha proposat al ple de l’òrgan de govern dels jutges obrir un expedient disciplinari al jutge de l’Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia pels incidents idiomàtics que es van produir el passat dia 20 durant el judici contra els autors de la primera crema de fotografies dels reis a Girona.

El magistrat va negar als condemnats la possibilitat de facilitar-lis un traductor. Segons el jutge, com que els condemnats ‘entenen perfectament el castellà’ i la Constitució estableix el ‘dret i el deure de conèixer el castellà’, no era necessària la presència d’un intèrpret.

El centre de la polèmica va sorgir quan el magistrat va interrompre el torn d’última paraula de Roure i Stern i va assenyalar que ‘el seu advocat ha parlat en un castellà bo i vostè ho ha entès perfectament, i com entendrà no haig d’acceptar que em parli en català. Si anem a aquest punt, prefereixo que no digui res, si parla en català jo no l’entenc i la secretaria -judicial- tampoc. El que està fent és obligar-nos a una cosa que no està permesa per la llei, i com jo sóc jutge no li permetré que és que parli català fora de la seva comunitat autònoma’.

Davant d’aquests fets, López Tena considera que s’han vulnerat diferents articles de la Constitució; de la Declaració Universal dels Drets Humans, que reconeix el dret de tota persona a la igualtat davant la llei sense distinció per raó d’idioma; del Conveni Europeu per la Protecció dels Drets Humans. A més, assenyala que les Llibertats Fonamentals condemnen ‘l’abús de dret que suposa que un Estat pugi realitzar un acte tendent a la limitació de la discriminació’ i ha ressaltat la Carta Europea de les llengües regionals i minoritàries ratificada per l’estat espanyol, i també l’Estatut en els articles 6: la llengua pròpia i las llengües oficials; en l’article 32: drets i deures del coneixement i ús de les llengües, i l’article 50, foment i difusió del català.

Per aquesta ‘vulneració dels preceptes constitucionals’, López Tena considera que pot ser consecutiu d’una ‘falta molt greu d’ignorància en ‘incompliment dels deures judicials’. També pot haver comès falta molt greu ‘d’abús d’autoritat, així com falta greu del respecte als ciutadans i una falta lleu de consideració als ciutadans’. El vocal pensa que el jutge ‘ha robat a un acusat el dret més essencial que té després de la seva vida i la integritat física: la seva dignitat, ja que no se’l permet expressar-se en la llengua pròpia, sinó que se li obliga a expressar-se en la llengua de l’administració’.

Responsabilitat civil

Per últim, pels fets exposats López Tena assegura que Vázquez Honrubia pot incórrer en responsabilitat penal regulada pels articles 446 (prevaricació dolosa) i 447 (prevaricació imprudent o ignorant) amb l’agreujant de l’art 22.4: comissió del delicte amb motiu de discriminació.