Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

López Tena portarà el Parlament al TC si no permet a Uriel Bertran ser a la Junta de Portaveus

Solidaritat Catalana per la Independència ha avisat a la Mesa del Parlament que ‘si impedeix l’accés a la Junta de Portaveus’ d’Uriel Bertran com a portaveu del grup mixt i ‘impedeix l’exercici dels seus drets i obligacions’ com a portaveu del grup mixt recorreran les decisions de la Mesa i de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, davant del Tribunal Constitucional espanyol. Així ho ha advertit el parlamentari de SI Alfons López Tena, que ha manifestat que el tribunal espanyol ‘és la única instància on es poden recórrer les instàncies i decisions administratives de la Mesa com a primera instància’. Tena ha assegurat que aquesta és una situació ‘molt greu de bloqueig dels drets democràtics dels diputats i dels grups parlamentaris’.

Redacció
Redacció 01/02/2011

En la reunió de la Junta de Portaveus d’aquest matí, hi ha acudit dos parlamentaris de Solidaritat: Alfons López Tena, com a portaveu del subgrup de Solidaritat, i Uriel Bertran, com a portaveu del grup mixt. La Mesa ha comunicat a Bertran que no podia estar present a la reunió com a portaveu, ja que només hi pot haver un protaveu per grup. López Tena ha justificat la seva posició dient que tots els grups parlamentaris tenen l’obligació de nomenar a un portaveu i ha recordat que la passada setmana el grup mixt, on Solidaritat hi té majoria, va escollir que fos Uriel Bertran el portaveu. En aquest context, ha criticat que la presidenta del Parlament ‘ha expulsat’ al portaveu del grup mixt de la Junta de Portaveus i ‘ha al·legat que la Mesa no havia pres cap decisió’. Tot i això, segons López Tena, la Mesa no ha de prendre cap decisió sobre nomenar els portaveus dels grups parlamentaris.

Bertran ha explicat que ‘hi ha un grup mixt i unes majories que nomenen portaveu i passa a tots els parlaments del món en funció de les minories i majories’. De fet, donada la composició de 4 diputats de SI per 3 de C’s, la votació que es va portar a terme la setmana passada dins del grup mixt sobre el portaveu només podia ser guanyada pels primers. Una votació en la qual, com va explicar López Tena, els tres diputats de C’s no hi van assistir. ‘El problema no és amb Ciutadans, sinó amb la presidenta del Parlament i les majories de la Mesa del Parlament’, ha destacat Bertran.

‘Com subgrup tenim un representant a la Junta de Portaveus, però el grup mixt té l’obligació de nomenar uns portaveus’, ha manifestat fent referència al reglament del Parlament. ‘Si són incompetents i uns incapaços’ i ‘uns ignorants’ no ‘és el nostre problema’, ha apuntat López Tena. En aquest context, ha citat l’article 21 del regalment que diu que ‘cada grup nomena els membres que l’han de representar incloent-hi perceptivament el portaveu o la portaveu’. López Tena ha comparat l’actitud de la Mesa amb Bielorrússia i Egipte i fins i tot amb l’Assemblea Popular de la Xina si pren decisions en clandestinitat.

‘Nosaltres exercim tots els drets per tots els mitjans’, ha declarat López Tena per justificar que aniran a un Tribunal Constitucional que han criticat en múltiples ocasions. El parlamentari de SI ha insistit en que apel·laran a les instàncies internacionals. ‘Estem en una profunda indefensió i hem d’apel·lar a totes les instàncies que el sistema jurídic internacional ens permetin’, ha dit Bertran.

Per altra banda, López Tena ha criticat que la Mesa no han comunicat al seu partit si han pres un acord sobre quines comissions ha d’anar Solidaritat i Ciutadans. En aquest sentit, els ha acusat de bloquejar la possibilitat de que facin la seva feina al Parlament. ‘CiU, el PP i PSC bloquegen els drets i obligacions de SI i C’s de fer la nostra feina’, ha criticat. Ha exigit a la Mesa que deixin que Ciutadans i Solidaritat puguin treballar incorporant-se a les comissions. ‘No tolerarem estar fora de les comissions’, ha advertit.

‘Resar el rosari’
López Tena també ha criticat la presidenta del Parlament, qui en una entrevista al Singular Digital va dir que ‘Solidaritat buscava protagonisme i cridar l’atenció’. ‘Entenem que una dirigent d’Unió i de CDC faci retret a que un altre grup polític busqui protagonisme i cridar l’atenció perquè se suposa que Unió, Duran i ella mateixa políticament mai han buscat ni protagonisme ni cridar l’atenció’, ha ironitzat López Tena. ‘Busquen resar el rosari i fer adoració nocturna’, ha afegit.