Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

López Tena creu que si la Mesa del Parlament tomba la IP estarà ‘prevaricant’

La Comissió Promotora de la Iniciativa Popular (IP) per convocar un referèndum oficial sobre la independència de Catalunya sortirà al carrer aquest cap de setmana per aconseguir el màxim suport social possible abans de presentar el text al Parlament. Els seus promotors afirmen que la proposta compleix tots els requisits tècnics i legals per superar el tràmit però temen que, més enllà de les funcions tècniques que els encomana la llei, la Mesa pugui estar temptada d’actuar com a ‘òrgan polític’ i per això volen arribar-hi amb milers de persones al darrere. Alfons López Tena ha estat taxatiu afirmant que ‘si la Mesa del Parlament actua com a òrgan polític estarà prevaricant’, tot recordant que la missió que té encomanada per llei és ser un òrgan tècnic que ha d’avaluar si la proposta compleix els requisits -tal com sosté l’informe jurídic (pdf)- al marge d’allò que pugui interessar políticament o ideològicament als partits que representen.

Redacció
Redacció 21/05/2010

Una àmplia recollida de signatures, malgrat que només és necessària la de tres persones, ‘comprometria’ la Mesa a fer una votació ajustada a aquest caràcter tècnic.

L”altra’ Iniciativa Popular
Justament el suport de milers de signatures i la capacitat que la Iniciativa Popular prosperi són les dues diferències principals respecte la IP que van registrar divendres David Vinyals, Xavier Borràs i Miquel Àngel Gràcia. Aquesta altra IP presenta exactament la mateixa pregunta que s’està fent a les consultes sobre la independència tot i admetre que això la condemna a morir en l’avaluació tècnica de la Mesa del Parlament entenent que els criteris que utilitzaran seran ‘polítics’ i amb l’objectiu que CiU i ERC ‘demostrin’ la seva voluntat.

Tot i ser molt respectuosos amb aquesta altra IP registrada divendres, Alfons López Tena i Uriel Bertran no li atorguen possibilitats de prosperar i reiteren ‘el canvi polític de gran magnitud’ que hi hauria al país si prosperés la convocatòria d’un referèndum sobre la independència en un moment en què diverses enquestes albiren un empat tècnic obrint la possibilitat a que Catalunya digués ‘Sí’ a independitzar-se de l’Estat espanyol en un procés lliure i democràtic.

La Coordinadora es pronunciarà la setmana vinent
L’aparició d’aquestes dues IP amb vinculacions a la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència (Uriel Bertran n’és responsable d’Extensió Territorial i Campanya i David Vinyals d’Informàtica) fa difícil esbrinar quina compta amb el suport de la Coordinadora, si és que es decanta per empènyer només una de les dues opcions. Per ara la Coordinadora posposa pronunciar-se sobre aquest assumpte i asseguren que faran públic el seu posicionament al llarg de la setmana vinent, un cop les dues IP s’hagin registrat formalment al Parlament.