Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

López Tena: ‘La sentència redueix la Generalitat a la Mancomunitat de Prat de la Riba’

La sentència de l’Estatut publicada aquest divendres ha superat els pronòstics més catastròfics, i retalla alguns drets dels catalans que ja garantia l’Estatut de 1979, de manera que fa retrocedir Catalunya fins el 1975.  Segons ha explicat el jurista Alfons López Tena a directe!cat, la sentència ‘fa retrocedir la Generalitat a l’estatus de la Mancomunitat de Prat de la Riba’. Aquesta involució, segons Tena, evidencia que a la pràctica, la descentralització administrativa en l’autogovern és una concessió de la Constitució espanyola que no emana dels drets dels catalans. Tena també alerta que els magistrats del Constitucional han ‘reescrit’ parts del text, i han reinterpretat preceptes de l’Estatut que no estaven recorreguts pel PP. El jurista ha reiterat que només queden tres solucions: ‘resignar-nos, esperar que la majoria dels espanyols vulgui reformar la constitució, o treballar per la independència de Catalunya’.

Redacció
Redacció 09/07/2010

Segons Alfons López Tena, amb la sentència ‘la Generalitat torna a ser un diputació, i la situació que queda és la Mancomunitat de Prat de la Riba, amb la diferència que llavors com a mínim tenies les diputacions en un sol organisme, i ara a més tenim les quatre diputacions’.

Tena també ha considerat que la publicació de la sentència aquest divendres, el dia previ a la històrica manifestació de dissabte, és una provocació. Tena ha recordat que el text de la sentència s’esperava per dilluns, però els magistrats l’han avançat. ‘Com si ens diguessin volíeu caldo? Doncs dues tasses’.

El jurista considera que després de la sentència no hi ha més camí que recórrer, i cap pronunciament del Parlament o el Govern podrà desfer el que han aprovat els magistrats. Segons Tena ‘la sentència és definitiva’, i per tant ‘l’única sortida real per fer és començar un procés d’independència’.