Dijous, 29 de setembre de 2022 - Edició 1526
La República

López Tena: “a Catalunya només li queda la independència o la decadència”

El vocal del Consell General del Poder Judicial Alfons López Tena ha dit que després de ‘constatar el fracàs en l’intent de convertir l’estat espanyol en un estat plurinacional, a Catalunya només li queda la independència o la decadència’. Decadència en el sentit de ‘convertir-se en una província en discriminació econòmica, política i cultural’ i independència en el fet de ‘crear un estat independent dins de la Unió Europea’. López Tena ha fet aquestes declaracions en la presentació del seu llibre ‘Catalunya sota Espanya’ que ha fet aquest dijous a Lleida. En aquest marc d’incomprensió, Tena ha dit que ‘ni Espanya té la força suficient per destruir Catalunya ni Catalunya té la força suficient per transformar Espanya; és un empat’.

Redacció 23/11/2007

Tena ha explicat que el llibre és un balanç sobre ‘quina és la situació de Catalunya dins l’estat espanyol en una democràcia consolidada, integrada a Europa i en la globalització, des del punt de vista fiscal, econòmic, d’infraestructures, de situació política i institucional’.

En referència a la proposta de refundació del catalanisme d’Artur Mas, Tena ha dit que és molt positiu que CiU ‘hagi arribat a la conclusió per primera vegada que no hi ha avenços dins l’estat espanyol i que per tant el que s’ha de fer és abandonar la pedagogia ja que s’ha demostrat que no hi ha més sord que qui no vol escoltar’. En aquest sentit, ha afegit que la prioritat són els interessos de catalans i que ‘ara el més important és que els catalans puguin decidir sobre el que els interessa i afecta, des d’infraestructures, fiscalitat, el poder de la Generalitat fins a la creació d’un estat propi’.

Tena no entén com és que ‘Catalunya després de 30 anys d’autonomia treu un pressupost de 32.000 milions d’euros mentre que Escòcia després de 8 anys d’autonomia treu 46.000 milions d’euros amb menys habitants’.

Això és a causa, diu, que ‘no hi ha poder polític propi perquè tot està subordinat a les decisions que pugui prendre el Congrés i el govern espanyol’. Tena ha dit que ‘això és el que certificarà d’una manera definitiva el tribunal constitucional en una sentència que destruirà l’estatut. A més ha afegit que Catalunya està patint un ‘escanyament fiscal i d’inversions ja que el 10% del PIB que cada any va dels ciutadans i les empreses cap a Espanya i no torna’. Tena ha sentenciat dient que ‘Catalunya no té els estrips ni polítics ni econòmics per poder tirar endavant’.

La presentació del llibre de Tena ha obert el cicle de debats sobre el catalanisme ‘Al teu criteri’ organitzat per Convergència Democràtica de Catalunya a Lleida.