Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

L’ONU insta Espanya a abandonar les tortures a les comissaries

La democràcia espanyola ha tornat a quedar en evidència davant la comunitat internacional amb l’últim informe del Comitè de Drets Humans de l’ONU. En el cinquè informe d’aquest estil sobre la situació dels drets humans a l’Estat, les Nacions Unides continuen demanant a Madrid que protegeixi els drets civils i polítics dels detinguts, eliminant el règim d’incomunicació i acabant amb les excessives denúncies per tortura.

També demanen que s’elimini l’aplicació excessiva de la presó preventiva. L’Estat espanyol fa 12 anys que no es sotmet a l’anàlisi sobre el compliment del Pacte Internacional de Drets Humans i Polítics, cosa que desperta la sospita que les denúncies de tortura en comissaries i quarters són una pràctica més freqüent del que pot semblar als ciutadans.

Pel que fa a les investigacions de la memòria històrica, l’ONU recomana derogar la llei d’amnistía de 1977 perquè entorpeix la investigació i les exhumacions de les víctimes de la dictadura.

Redacció
Redacció 04/11/2008

El Comitè de Drets Humans de l’ONU demana al Govern espanyol que permeti als detinguts el dret a triar lliurement un advocat, amb qui es podrà dialogar ‘de manera confidencial’ i que hauria d’estar present als interrogatoris. També demanen que s’obligui a la gravació de tots els interrogatoris a les comissaries, una pràctica que a Catalunya ja s’ha començat a dur a terme.

Així mateix, les Nacions Unides denuncien que el Dret intern espanyol abusa del terme ‘terrorisme’, i proposa derogar la llei d’Amnistía de 1977 perquè entorpeix i dificulta les investigacions sobre les víctimes de la dictadura de Franco. Precisament per dur fins al final les investigacions en matèria de memòria històrica, l’ONU proposa crear una comissió d’experts independents per tal de reestablir la ‘veritat històrica’ sobre les violacions de drets humans durant la Guerra civil i el franquisme.