Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023
Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023

L’ONU ha declarat el 2008 com l’Any Internacional de les Llengües

|

- Publicitat -

L’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), en un ple del passat 16 de maig, va declarar que el 2008 serà l’Any Internacional de les Llengües. La iniciativa es basarà en que durant tot el 2008 es promogui la diversitat de la unitat de les llengües. També l’objectiu és una mica més agosarat ja que insta als Estats i al que treballin per la conservació i la defensa de les llengües ja sigui les pròpies com les del món. També demanen al Secretariat de l’ONU que designi un coordinador per al multilingüisme.

Publicitat

A banda de proclamar l’Any Internacional de les Llengües, l’Assemblea ha demanat al Secretari General que garanteixi que tots els serveis lingüístics de les Nacions Unides comptin amb els mateixos recursos. Això és una clara referència a la dominància creixent de l’anglès en detriment de les altres cinc llengües oficials de l’ONU: l’àrab, l’espanyol, el francès, el rus i el xinès.

Representants de diversos estats van poder fer les seves aportacions. Així, el representat d’Andorra afirmava que ‘la protecció de les llengües és un dels pilars fonamentals de la diversitat cultural’, mentre que el de l’Estat francès afirmava que “el dret a usar la llengua pròpia, la capacitat de comunicar i, per tant, a comprendre i a fer-se comprendre, la preservació d’una herència de tants segles o fins i tot mil·lenària han de ser matèria de primer ordre a les Nacions Unides”. Jean Marc de la Sabliere també va dir que “en termes lingüístics i culturals, i fins i tot de civilitzacions, el multilingüisme equival al multilateralisme”.

La idea de dedicar un any sencer a les llengües sorgia fa aproximadament dos anys. El document demana a l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) que s’encarregui d’organitzar les activitats commemoratives. S’intentarà donar visibilitat a les més de 6000 llengües d’arreu del planeta.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió