Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

L’ONU alerta de la manca de garanties en la il·legalització de partits i l’anul·lació de candidatures

Martin Scheinin, el relator especial de l’ONU per a la Promoció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals en la Lluita contra el Terrorisme, ha publicat un informe en el que posa de manifest alguns dels problemes que presenta la Llei de partits com el règim d’incomunicació dels detinguts, així com la manca de garanties en els processos d’il·legalització de partits polítics i l’anul·lació de candidatures electorals. La presentació d’aquest informe coincideix amb l’anul·lació del Tribunal Suprem espanyol de les candidatures de Democràcia 3 Milions (D3M) i Askatasuna, a menys d’un mes de les primeres eleccions basques sense representació de l’esquerra abertzale.

Redacció
Redacció 10/02/2009

Per a Scheinin, ‘tota mesura que afecti a l’exercici dels drets fonamentals en una societat democràtica ha d’aplicar-se conformement a criteris precisos definits per la llei i respectar els principis de proporcionalitat i necessitat’. El relator veu amb preocupació que una interpretació estricta de la Llei de partits podria aplicar-se a ‘tot partit polític que, per mitjans polítics pacífics, tracti d’arribar a objectius polítics similars als que persegueixen els grups terroristes.

Segons informa el diari Gara, el representant de Behatokia, un Observatori basc de Drets Humans impulsat per diferents associacions, Julen Arzuaga, considera que l’informe de Scheinin perquè ‘dibuixa un estat d’excepció amb vulneracions dels drets i llibertats a l’Estat espanyol’ i destaca el fet que l’informe reconegui que la incomunicació dels detinguts facilita la tortura i la falta d’investigació de les denúncies, cosa que garanteix la impunitat.

El relator especial de l’ONU per a la Promoció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals en la Lluita contra el Terrorisme va visitar l’Estat espanyol durant el mes de maig de 2008 per avaluar les polítiques antiterroristes. En aquell moment, Martin Scheinin ja va advertir que algunes parts del Codi Penal no són prou clares pel que fa a la definició de terrorisme i va demanar que s’acabés amb el règim d’incomunicació per als presos.