Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

L’ombra de la ultradreta al Llevant Unió Esportiva

Segons informa el diari Avanç, els guàrdies de seguretat van frenar al vicepresident del Llevant U.E. quan es disposava a respondre violentament contra uns seguidors granotes que escridassaven a la junta directiva pels resultats del club després de perdre contra el Barça 1-4 el passat dissabte. L’empresa de seguretat contractada a l’estadi del Llevant, Levantina de Seguridad, és propietat del líder de l’extrema dreta valenciana, José Luís Roberto Navarro. I és que la vinculació entre la direcció del Llevant i l’imperi empresarial de Roberto i l’extrema dreta és més que notòria.

Redacció
Redacció 02/10/2007
Ahir mateix us anunciàvem l’agressió d’un nacionalista del Bloc pel País Valencià per part d’un grupuscle d’ultradreta, España 2000. Ara, el diari L’Avanç informa que el vicepresident del Llevant U.E., Miguel Ángel Ruíz Sanhauja es va barallar amb uns seguidors granotes que escridassaven la junta directiva pels resultats de l’equip. Ruíz Sanhauja, empresari de la construcció, és germà de Javier Ruíz Sanhauja, analista clínic de la patronal de la prostitució (ANELA) i militant d’España 2000. A més, el videpresident del Llevant seria l’agressor del President del primer Consell preautonòmic, el socialista Josep Lluís Albinyana durant la Transició al País Valencià.

Germans de sang i germans d’imperi

El vicepresident 1º del Llevant U.E. és l’empresari de la construcció Miguel Ángel Ruíz Sanhauja, d’ideologia ultra.  Segons relatava el periodista Joan Cantarero, autor del llibre d’investigació ‘Los amos de la prostitución en España’, en una entrevista publicada a L’Avanç, el directiu del Llevant “fa gala d’haver estat l’autor de la famosa agressió a Josep Lluís Albinyana, president del primer Consell del País Valencià durant la transició preestatutària”. Tanmateix Javier Ruíz Sanhauja, germà de Miguel Ángel, és el cap dels serveis mèdics de l’Asociación Nacional de Empresarios de Locales de Alterne (ANELA). Cantarero informa que el germà del directiu té el seu despatx “paret amb paret amb el del Sindicato Independiente, sindicat vertical dirigit per gent de la ultradreta íntims de Roberto” i també “és militant d’España 2000”. En la investigació feta pel periodista sobre les connexions entre el món de la prostitució i l’extrema dreta, Cantarero assenyala Sanhauja com “l’encarregat de les anàlisi clíniques que ANELA obliga a passar a les prostitutes. Així -segons afirma el periodista- Roberto s’embutxaca una part important del beneficis de les anàlisi clíniques”.

El PP vinculat amb la ultradreta

El vicepresident 1º del Llevant  fins fa relativament poc compartia responsabilitat al Consell d’Administració del club amb el diputat del Partit Popular per València (PPCV) Vicente Martínez Pujalte –únic diputat expulsat de l’hemicicle parlamentari-, que pertany a la branca més reaccionària del PP.

Agressions de Levantina

Però les vinculacions no acaben ací. La penya futbolística Força Llevant, de caire nacionalista i antifeixista, va patir una brutal agressió ultra el diumenge 9 de Febrer del 2003. Els agredits, tal com informà L’Avanç, identificaren entre els agressors diversos guàrdies de seguretat de l’empresa de José Luís Roberto, encarregats de la seguretat del camp. A més del treballadors de Levantina, que actuaren encaputxats i uniformats, diversos joves neonazis també hi participaren. En total la Policia Nacional practicà una desena de detencions. Fou el cas de Joaquin Saludes, conegut neonazi relacionat amb les organitzacions internacionals Blood & Honour i Combat 18 de caire extremadament violent i simpatitzant del partit España 2000.

El Juny del 2007, la penya futbolística Tòtil denunciava les actituds violentes i les provocacions de la penya Ultra Yomuss cap als seguidors llevantinistes. A més, el Març del 2007, hi hagué certa polèmica per les declaracions del jugador granota Salva Ballesta, conegut ultra espanyolista, contra Oleguer Presas, jugador del F.C. Barcelona. El Barça denuncià el jugador ultradretà.