Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

L’OCB enviarà cartes de protesta a Air Berlin

L’Obra Cultural Balear (OCB) ha reaccionat a la editorial publicat a la revista d’Air Berlin Magazin del president de la seva companyia, Joachim Hunold, que declarava que l’espanyol ha deixat de ser oficial a les Balears i que alguns infants ja no aprenen aquest idioma i anuncia que organitzarà una campanya d’enviament de cartes de protesta contra l’actitud del mandatari de l’aerolínia. L’entitat balear considera ‘inacceptables els ‘atacs’ al català per part del president de la companyia alemanya.

Redacció
Redacció 07/06/2008

L’Obra Cultural ha penjat al seu lloc web la carta model que pot enviar tothom qui ho desitgi, i que va adreçada al mateix Hunold. A la missiva preparada per l’OCB es retreu al president de l’aerolínia les ‘informacions que falsegen, tergiversen i criminalitzen la nostra realitat lingüística’. ‘Amb aquest article’, continua la carta, ‘Air Berlin no actua com una empresa que ha de donar servei als ciutadans, sinó com un agent en contra de la llengua que parlen la majoria dels ciutadans de les Illes Balears, el País Valencià i Catalunya’.

La polèmica s’ha desfermat en ser coneguda la editorial que el president d’Air Berlin ha signat al darrer número del Magazin de la seva companyia, la revista que l’empresa alemanya distribueix als seus vols. En aquest article, el president no tan sols dóna dades que no són certes, ja que diu que l’espanyol no és oficial o que els infants no l’aprenen. Al mateix temps, ridiculitza la llengua catalana i afirma que, el que ell anomena ‘nacionalismes regionals’, suposen un retorn als ‘miniestats medievals’.

Hunold mostra la seva ignorància diu que el nom correcte de l’illa d’Eivissa és ‘Ibiza’ o que, el que per ell és la ‘Playa de Palma’, de sobte s’ha convertit en ‘Platja’. La sortida de to de Hunold, és la resposta del president de la companyia a la petició del Govern de les Illes Balears perquè l’aerolínia faci servir també el català en les seves comunicacions amb els passatgers. Una demanda que la secretària de Política Lingüística del Govern, Margalida Tous, li va traslladar per escrit fa poc, segons explica el mateix Hunold al text.