Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Llum verda al cànon digital malgrat l’oposició ciutadana

El Ple del Congrés ha rebutjat aquest dijous l’esmena de l’Entesa Catalana aprovada al Senat que demanava suprimir el cànon digital proposant alternatives consensuades amb el sector per protegir els drets d’autor i la propietat intel·lectual. Els vots del PSOE, CiU, IU i Chunta Aragonesista han aconseguit que el cànon prosperi i s’implanti amb els criteris del govern espanyol. El cànon digital augmentarà el preu dels suports digitals que són susceptibles de recollir còpies privades de productes que tenen drets d’autor. Finalment, el PP ha votat en contra del cànon per considerar que és una mesura ‘preventiva’ i ‘antiquada’.

Redacció
Redacció 21/12/2007

El Congrés ha tractat aquest dijous una esmena introduïda de manera inesperada durant el tràmit de la Llei de l’Impuls de la Societat de la Informació (LSI) pel Senat. Es tracta de l’esmena 39 que insta al govern espanyol a presentar un projecte de llei en un termini d’un any ‘eliminant l’anomenat Cànon Digital i proposant alternatives consensuades amb el sector per salvaguardar els drets d’autor i la propietat intel·lectual’. Aquesta esmena finalment ha quedat rebutjada i el cànon digital tirarà endavant.

Des d’ERC, Jordi Ramon, ha reconegut que la tramitació feta pels socialistes ha fet que s’hagi millorat a través de les esmenes i hagi acabat amb un projecte de llei ‘que ens agrada a tots’ i els problemes sobretot competencials s’hagin superat. Els republicans entenen que el cànon s’ha de modificar profundament, en benefici dels drets d’autor i de la propietat intel·lectual, però també en benefici de la copia privada i dels usuaris. Des d’ERC pensen que el govern espanyol ha fet un ‘nyap legislatiu’ amb aquesta normativa, però assegura que tampoc entenen la posició ‘demagògica’ del PP.

El diputat de CiU, Jordi Vilajoana, ha considerat que és una ‘llei que ens sembla important’. Sobre el cànon, CIU ha votat en contra de l’esmena que demana l’eliminació del cànon i ho fan per coherència històrica. ‘Les coses no s’han fet del tot bé, ni per part del govern espanyol que ha trigat molt a arribar a acords, i tampoc ho han fet bé algunes societats d’autors’, ha reconegut Vilajoana. El diputat ha demanat al govern espanyol i a les societats d’autors que expliquin de manera correcta que és el cànon. Votar a favor d’eliminar el cànon, ha dit Vialajoana, només seria crear incertesa.

Una altra sorpresa en el tràmit d’aquesta llei ha estat el canvi de postura del Partit Popular. Mentre a l’inici es mostrava favorable al cànon digital, finalment i a través del seu president, Mariano Rajoy, que va assegurar que no estava a favor ‘d’un cànon indiscriminat’ i que no donaria ‘l’OK a la incompetència del govern, que no ha complert amb les obligacions que marca la Llei de la Propietat Intel·lectual’.

El diputat del PP, José Ignacio Echáinz ha dit que el PP ‘defensa la propietat i la justa retribució de la propietat intel·lectual’, però aquest pagament no pot fer-se a través de ‘procediments injustos’ pels ciutadans. Per això, consideren ‘inacceptable el cànon digital’ perquè castiguen ‘preventivament’ els ciutadans, perquè suposa una ‘presumpció col·lectiva’ i és una ‘doble pressió recaptatòria’, perquè també penalitza el talent i conceptualment ha estat mal dissenyat. ‘Mai ens va agradar aquest nyap’, és una mesura ‘antiquada’. Aquest impost, ha dit Echáiz, és com posar una multa de trànsit a tots aquells que comprin un cotxe.

Des del PSOE, Diego López Garrido ha defensat el cànon i ha carregat contra el PP. Garrido ha posat de manifest la necessitat de protegir la propietat intel·lectual, tal com recull la Unió Europea. ‘El PP en un cop extraordinari, oportunista i electoralista, ha pensat, a veure si aquí trobem vots. Fa diverses setmanes vostès defensaven aquesta mesura’, ha dit Garrido, que ha sentenciat que a ‘la dreta mai s’ha portat bé amb la cultura, però sí amb la propietat’.

La proposta de pagament de la compensació per còpia privada

El Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i el Ministeri de Cultura han remès aquesta setmana la proposta oficial per la qual s’estableix la relació d’equips, aparells i suports materials subjectes al pagament de la compensació per còpia privada, les quantitats aplicables a cadascun d’ells i la distribució entre les diferents modalitats de reproducció.

D’aquesta manera entre els acords adoptats figura la reducció de més d’un 20% de les tarifes per a CD i DVD, els suports que els ciutadans fan servir més. La proposta entrarà en vigor a partir de mitjan gener, depenent del seu procés de tramitació.

Cultura estima que aquesta proposta, ‘dirigida a compensar els drets de propietat intel·lectual que els creadors deixaran de percebre per còpies privades, contempla, de manera equilibrada, els interessos dels creadors, els consumidors i de la indústria’ i assenyala que en tots els casos, ‘el cànon únicament es paga una vegada, quan es compra el producte’.

Els preus

En la relació d’equips, suports i tarifes facilitats pel ministeri de Cultura hi ha una reducció d’un 22,7% per als CD-R (dels actuals 0,22 euros a 0,17) i d’un 26,6% per als DVD-R (de 0,60 a 0,44 euros), també existeix la disminució d’un 48,5% en el cas de les gravadores CD-DVD (de 6,61 euros a 3,40 euros).

Tanmateix, es produeix una baixada del 47% per a les impressores multifuncionals d’injecció de tinta (de 15 euros a 7,95 euros) i una reducció del 33,3% per a les impressores làser (de 15 a 10 euros).

No hi ha canvis en les tarifes per a gravadores CD que es mantenen en 0,60 euros, els suports CD-RW (0,22 euros); els DVD-RW (0,60 euros) i els escàner (9 euros). A més s’ha incorporat una tarifa per a suports de Memòria USB (0,30 euros), MP3 i MP4.