Dimecres, 5 de maig de 2021 - Edició 1014
La República

Lluís Llach: “alts dirigents de l’Estat espanyol reconeixen en privat que la independència és imparable”

Lluís Llach ha omplert aquest diumenge de pont l’auditori ‘La Fàbrica’ de Sant Pere de Vilamajor (Vallés Oriental). Més de 200 persones han assistit a l’acte organitzat per l’ANC amb el títol ‘ Procés constituent: la nostra oportunitat per a un país millor!’. Durant més de dues hores Llach ha desgranat la situació del procés d’independència i ha respost les preguntes dels assistents sobre com fer front als embats de l’estat espanyol i les complicitats internacionals pel reconeixement de la futura República catalana. El diputat manté una agenda extensa de tertulies i xerrades organitzades per l’ANC al territori.

Redacció
Redacció 16/05/2016

Ens hem d’omplir de raons pacientment i perseverantment i quan posem damunt la taula el mandat democràtic ens diran que sí

El diputat de Junts ha advertit que amb una DUI sense totes les garanties jurídiques necessàries  no ens reconeixerà ningú i “l’endemà serà el buit, l’abisme”,  haurem fet un gest desmesurat, magnífic que no ens durà enlloc, com quan Macià va preparar un exèrcit des de Prats de Molló amb soldats amb espardenyes i l’aventura va acabar el primer dia de pluja. En aquest sentit, ha recordat que tenim totes les raons per poder ser independents avui, però hem de fer-ho bé, sinó no guanyarem.  “per imposar la raó hem de provocar l’adhesió intel·lectual i filosòfica dels grans països d’Europa”, ha dit..

L’Estat espanyol sap que el procés és imparable

Llach ha explicat que aAra, amb la força de la gent, del vot dels ciutadans, el procés és imparable i l’Estat espanyol ho sap i per això actua com actua transformant el TC en un tribunal d’orde públic inèdit al món. Però, amb la força de la gent el Govern i els ajuntaments fan front als atacs de l’estat espanyol i a la suspensió de lleis amb “desobediència fruit de la creativitat política” per poder aplicar les lleis suspeses amb altres camins que permeten fer el mateix. L’Estat espanyol sap que la gent és la força del procés i que si continua la fermesa del poble el procés és imparable, fins i tot , alguns alts dirigent que insisteixen en dir que la independència és impossible, en converses privades reconeixen que és imparable, ha assegurat.
 
Ara totes les cancelleries econòmiques europees i el Banc Central Europeu coneixen  l’ofegament de l’Estat espanyol vers Catalunya

El diputat de Junts Pel Sí ha explicat que “les cancelleries europees, els bancs nacionals, que hi són encara que no ho sembli, i el Banc Central Europeu, saben quina és la situació d’ofegament de Catalunya perquè arran de la crisi econòmica de l’Estat espanyol”. D’aquí l’advertència de fa uns dies del Consell d’Europa a l’Estat espanyol, alertant que no centrifugui el deute públic a les autonomies. La situació és damunt la taula dels centres de decisió econòmica, per això quan Junqueras explica al Financial Times l’ofegament econòmic de Catalunya i que sense els catalans el deute espanyol no es pagarà, aquest missatge arriba al cor de totes les cancelleries que saben que Catalunya no només és el motor econòmic d’Espanya sinó, també, és un motor econòmic important del sud d’Europa. Ara s’estan obrint molts camins, s’estan buscant moltes complicitats i s’està treballant com diu el president “fent endreça sense fer fressa”, ha insistit.

Europa es mullarà?

Llach ha recordat que Barcelona és la tercera ciutat consular del món i que durant la història molts països han tingut la necessitat de representació consular a Barcelona fins i tot d’ençà la desfeta del 1714. Ara, ha explicat, tant el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, com el mateix president tenen una agenda de contactes amb  gent molt important  i ara sabem que “molts països segueixen el procés dia a dia i alguns afirmen en la intimitat que si posem el mandat democràtic damunt la taula diran que sí”. Uns diran sí per motius econòmics i altres per complicitat identitària molt antiga, entre ells països petits però molt importants. Amb tot, Llach ha reconegut que la certesa absoluta no hi és però que tenim molts trumfos per guanyar. També ha assegurat que d’Espanya no cal esperar res més enllà d’una actitud dura i intents d’embarrancar el procés i que de les properes eleccions n’hem d’esperar molt poc.
 
Una energia cívica pel futur que ens fa imparables
 
Llach ha assegurat que és una meravella que el camí que fem vingui de tant lluny i que malgrat tots els desgavells històrics viscuts, quan els catalans tenim llibertat sorgeix el voler ser , un voler ser que és un fil empès per gent heterogènia i de procedència social i ideològica diferent. “En aquest procés hem deixat de parlar d’on venim i parlem de futur, un futur que volem decidir amb el nostre poder democràtic, una energia cívica pel futur que ens fa imparables, perquè no hi ha argument polític amb paràmetres democràtics que pugui contrarestar-ho”, ha conclòs.