Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Llibertat provisional per l’alt càrrec de Gisa i l’empresari imputats per suborn i alteració de preus públics

El gerent de Carreteres a Girona de Gisa, Jordi Vergé, i l’empresari Juan Mozo Llambi han quedat en llibertat provisional aquest divendres després de passar a disposició judicial per presumptes irregularitats en l’adjudicació d’obres de l’empresa pública Gisa. Tots dos s’han negat a declarar davant de la jutgessa per recomanació dels seus advocats ja que el cas està sota secret de sumari i no coneixien els fets concrets que se’ls imputen sinó només els delictes: suborn i maquinació per alterar els preus públics. Segons han explicats els advocats, Francesc Jufresa i Carles Monguilod, la fiscalia ha demanat presó provisional incomunicada, cosa que han considerat ‘desproporcionat i no vist en 30 anys’. Per la seva banda l’exconseller d’Obres Públique, Joaquim Nadal, s’ha mostrat disposat en el seu perfil de Twitter a col·laborar amb la justícia.

Redacció
Redacció 25/02/2011

La fiscalia ha demanat la presó provisional, però incomunicada, quan habitualment això es demana en casos molt extrems i puntuals. La jutgessa, però, els ha deixat en llibertat provisional amb càrrecs i amb l’obligació de presentar-se periòdicament al jutjat.Els dos advocats s’han mostrat satisfets per la decisió de la jutgessa, que han considerat un bon senyal tenint en compte la petició de la fiscalia, el secret de sumari i el fet que la investigació comencés fa mesos i hagi inclòs intervencions telefòniques.

Jufresa, advocat de Vergé, i Monguilod, lletrat de Mozo, han criticat durament la petició de la fiscalia, i l’han qualificat de ‘mesura extrema, excepcionalíssima i en aquest cas injusta’. Tots dos també han volgut aclarir que el fet que s’hagin negat a declarar els seus clients no pressuposa que siguin culpables i han defensat la presumpció d’innocència.

Segons fonts properes a la investigació, els detinguts formarien part d’una trama orquestrada per diverses empreses de l’àmbit de les comarques gironines que s’haurien posat d’acord per repartir-se les obres. Així, segons el pacte, en cada obra l’empresa triada presentava l’oferta més baixa per assegurar-se que guanyava el concurs.

Mas s’espolsa responsabilitats
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha ofert aquest divendres la col·laboració del Govern en la investigació de GISA tot i recordar que afecta l’anterior executiu. Ha recordat que l’assumpte està sota secret de sumari i que la investigació afecta la gestió dels anys 2007-2010. ‘Acabem d’arribar al Govern però no volem assenyalar ningú amb el dit, ja es veurà si hi ha motiu o no per aquestes indagacions’. Després de fer aquesta crida a la presumpció d’innocència com ha fet ja en temes que tenien a veure amb CDC, Mas ha indicat que l’obligació del Govern és col·laborar amb la justícia en tot allò que es vulgui esbrinar sobre adjudicacions d’obra en època del tripartit.