
La creació de l’oficina es fa en compliment de l’Estatut, que en l’article 6.5 estableix que la llengua occitana, denominada aranès a la Val d’Aran, és la llengua pròpia d’aquest territori i és oficial a Catalunya. A més, l’article 11.2 reconeix, empara i respecta la singularitat de l’Aran com a entitat territorial singular a Catalunya, que ha de ser objecte d’una particular protecció per mitjà d’un règim jurídic especial.
Aquest nou organisme també haurà de fomentar la cooperació i la coordinació amb el Conselh Generau d’Aran en la promoció de l’occità a l’Aran i a Catalunya; coordinar amb les institucions europees l’aprenentatge i l’ensenyament de l’occità, i mantenir un diàleg amb agents socials, entitats o universitats que treballen per la promoció, el coneixement i la difusió de la llengua. Una altra funció serà la de proporcionar assessorament i informació als ciutadans i les administracions catalanes en relació a la difusió, la normalització i l’ensenyament de la llengua i la cultura occitanes.
El Programa de creació de l’Oficina ‘Occitan en Catalonha’, que estarà adscrita a la Secretaria de Política Lingüística, té una durada màxima de 3 anys. Al seu capdavant hi haurà un director, nomenat pel vicepresident, que haurà de coordinar i impulsar l’actuació dels òrgans adscrits a la Secretaria per redactor i implementar el Programa. També haurà de coordinar l’aplicació i el desenvolupament de les polítiques concretes en els àmbits que fixa l’acord aprovat aquest dimarts pel Consell de Govern.
El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha avançat que hi ha la perspectiva futura de crear un consorci entre la Diputació de Lleida, el Conselh Generau, la Generalitat i “si és possible” les administracions franceses per tirar endavant projectes en relació a aquesta llengua.