Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Junqueras presenta els pressupostos socialment més ambiciosos de la història i la CUP el planta

ACN- La diputada de la CUP responsable de la política econòmica, Eulàlia Reguant, ha recollit, de mans del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, el llapis de memòria amb el projecte de llei de pressupostos pel 2016. Però la CUP ha decidit no assistir a la reunió que poc després tenia prevista Junqueras amb els grups parlamentaris en protesta  per “la brutal agressió” que considera que van protagonitzar els Mossos d’Esquadra la passada nit de dilluns al barri barceloní de Gràcia. Junqueras ha reivindicat que els pressupostos del 2016 són “socialment els més ambiciosos de la història”.

Redacció
Redacció 24/05/2016

El vicepresident demana als grups que hi donin suport argumentat que són “molt millors” que mantenir la pròrroga pressupostària

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha reivindicat que els pressupostos del 2016 són “socialment els més ambiciosos de la història”, tenint en compte que dediquen un 73,6% de la despesa a polítiques socials. En un breu discurs després d’entregar els comptes a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Junqueras ha defensat que els pressupostos per a aquest any són “molt rigorosos i seriosos” i ha demanar als grups parlamentaris “des del respecte a la seva sobirania” que hi donin suport argumentant que són “molt millors que mantenir la pròrroga pressupostària”. El titular d’economia assegura que els comptes són millors que els dels darrers anys perquè el context econòmic, en termes generals, és millor.
 
Forcadell apel·la al sentit de país
 
Forcadell s’ha mostrat convençuda que els grups parlamentaris, defensant legítimament les seves opcions polítiques, treballin amb “sentit de país” i tenint en compte l’interès del bé públic sabent que treballen per la majoria dels ciutadans del país. Així mateix, la presidenta del Parlament ha recordat que els pressupostos són la llei més important de l’any perquè permet portar a terme tots els projectes polítics. “Volem que els pressupostos serveixin per millorar la vida de la persones que més ho necessiten”, ha conclòs.

Els comptes
 

El projecte de llei de pressupost de la Generalitat pel 2016 fixa un límit de despesa de 23.747,2 milions d'euros, un 1,5% més que l'any passat. Els comptes preveuen uns ingressos de 21.757 milions i un dèficit del 0,7% del PIB (1.490,5M). La diferència entre aquests 23.247,4 milions i els 23.747,2 milions del total de despesa es deu a ajustos del Sistema Europeu de Comptes (SEC). La despesa social representa el 73,6% i s'emporta un percentatge encara superior (78%) de l'increment en 1.113,4 milions de la despesa departamental. Els departaments creixen un 5,3% (Salut en 317 milions, Ensenyament en 211 i Afers Socials en 173), el límit de despesa financera no ho fa amb la mateixa magnitud, gràcies a la reducció en més de 800 milions dels interessos del deute. Pel que fa als ingressos, 17.225,1 milions vénen de transferències estatals (+13%), mentre que els ingressos propis que la Generalitat contempla es redueixen substancialment per la desaparició, entre d'altres, de la Disposició Addicional Tercera i l'impost sobre els dipòsits bancaris.