Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Lleida compra un retaule de la Franja en una subhasta on no hi havia cap representant aragonès

|

- Publicitat -

L’obra prové de la ciutat natal de l’artista, Benavarri (Ribagorça), una població de la Franja de Ponent que anteriorment formava part de la Diòcesi de Lleida mentre ara ho fa a la de Barbastre-Montsó. La Diputació de Lleida va adquirir l’obra el 26 de març passat, mitjançant la Generalitat, que és qui va participar a la subhasta pública celebrada a Barcelona, per cedir-la a la Col·lecció del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal.

En la presentació de l’obra al Museu de Lleida, Gilabert, fent una clara al·lusió als representants polítics i eclesiàstics d’Aragó, ha declarat que, ‘de la mateixa manera que ho ha fet la Diputació de Lleida, altres institucions ho podien haver comprat o presentar-se a la subhasta i no ho van fer’. D’aquesta manera, ha dit, ‘queda demostrat l’interès de la Diputació i del Museu de Lleida pel patrimoni comú de les nostres comarques’, referint-se a les que antigament conformaven la Diòcesi de Lleida abans de la segregació de les parròquies de la Franja.

Publicitat

El president de la Diputació ha afirmat que l’obra ‘s’ha adquirit legalment com va fer el bisbe Messeguer’ amb bona part de les obres d’art en litigi que reclama el bisbat de Barbastre-Montsó al Museu de Lleida. L

La directora del Museu de Lleida, Montse Macià, ha destacat que la cessió per part de la Diputació contribueix a incrementar la col·lecció del museu i, en concret, la d’art gòtic i l’obra de l’autor ja que al Museu de Lleida hi han altres sis peces provinents del taller de Pere Garcia de Benavarri.

Macià ha explicat que la procedència de l’obra està perfectament documentada. Així, el retaule prové de la població natal de l’artista, en concret de la parròquia de Sant Miquel d’aquesta població tot i que la seva ubicació anterior havia estat a la capella del Castell de Santa Maria, també de Benavarri.

L’obra va desaparèixer durant la Guerra Civil de la parròquia on s’estava, la qual va resultar cremada. Així, la peça va acabar en mans privades i al circuit del mercat de l’art on la Diputació el va adquirir de forma ‘totalment legal’, ha remarcat Gilabert. L’ens lleidatà, va ser l’únic que va optar per l’adquisició de l’obra per la qual en va pagar el preu de sortida de la mateixa en la subhasta, 22.000 euros.

El retaule, de 94×104 centímetres, mostra una representació de la Resurrecció, concretament el moment en què Crist surt del seu sepulcre, tot beneint amb la mà dreta. La taula presenta a la seva part superior una cresteria de fusta daurada rematada amb floró, element que ens indica que el present compartiment devia rematar un carrer lateral del retaule on s’integrà originalment. Als extrems, es localitzen dos pinacles arquitectònics igualment elaborats en fusta daurada.

L’estat de conservació de la taula, que data del 1450-1460, no és del tot bo ha dit Macià, ja que ‘ha perdut la part inferior de la composició’. L’autor del retaule va ser Pere Garcia de Benavarri, un dels artistes més rellevants i emblemàtics del gòtic a les terres de Lleida i la Franja. L’obra es podrà veure aviat exposada al Museu de Lleida un cop s’enllesteixin les tasques de restauració que s’hi duran a terme els pròximes mesos.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut