Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Lleida acull per primera vegada una jornada sobre el fet nacional català i europeu

L’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i Òmnium Cultural organitzen aquest dissabte la primera jornada centrada en el fet nacional a l’Europa del segle XXI. Per fer-ho han convidat conferenciants catalans com l’exdirector del diari ‘Avui’ Vincent Sanchís, que oferirà la conferència ‘Nació, identitat i modernitat’. L’objectiu de la jornada és reflexionar sobre el fet nacional català i europeu tal com ha explicat el director de l’IEI, Joan Busqueta. Aquesta activitat serà anual. Així, cada any es convidarà un territori europeu que comparteixi una ‘situació similar a la catalana’. Enguany la taula rodona es farà sobre Escòcia i anirà a càrrec de dos representants escocesos, entre ells, un diputat.

Redacció
Redacció 05/06/2008

Per primera vegada Lleida acull una jornada sobre el fet nacional tot i que, segons han explicat els organitzadors, l’IEI i Òmnium Cultural, pretén ser una activitat anual. Així, cada any es convidarà un territori europeu que comparteixi una situació similar a la catalana.

Enguany la taula rodona es farà sobre Escòcia i anirà a càrrec del diputat de SNP Alasdair Allan i del president de la Saltire Society (una associació semblant a l’Òmnium Cultural però a Escòcia), Cunision Rankin.

Durant la jornada, a més de parlar de la situació d’Escòcia, es parlarà també de la catalana mitjançant la conferència ‘Nació, identitat i modernitat’, a càrrec de Vicent Sanchís, així com d’unes xerrades a càrrec de la sociòloga Marta Rovira, el periodista lleidatà Francesc Guillaumet, l’exparlamentari basc, Gorka Knorr així com Ramon Camats, en l’àmbit del pensament.

L’objectiu de la jornada és promoure un debat i una reflexió sobre els ‘grans temes que ens preocupen’, tal com explica Busqueta, i un d’ells, diu ‘és el fet nacional’. Sobretot, afegeix, ‘en un món tan globalitzat com l’actual, on el fet identitari pren una gran importància’.

La jornada, que s’ha presentat aquest matí a càrrec del director de l’IEI, Joan Busqueta; el vicepresident, Gabriel Pena, i el director de la delegació de Ponent d’Òmnium Cultura, Josep Maria Forné, tindrà lloc aquest dissabte.