Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Lleida acomiada la celebració del 800 aniversari de Jaume I

Lleida ha tancat aquest dimarts al vespre els actes de celebració del 800 aniversari del naixement del Rei Jaume I i dels tres segles des de la caiguda de la ciutat de Lleida en mans de les tropes partidàries a Felip d’Anjou. Precisament aquest 11 de novembre es compleixen els 301 anys d’aquest episodi bèl·lic.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha apostat per aprendre de l’època de Jaume I, d’expansió per Lleida, i aprofitar ara el què suposarà la celebració de l’any que la ciutat dedicarà a l’alcalde Manuel Fuster. L’acte s’ha fet a l’interior de la Seu Vella de Lleida, amb un concert del quintet de metall ‘ForVmbrass’, al qual han assistit les principals autoritats de la demarcació.

Redacció
Redacció 12/11/2008

L’acte ha tingut lloc a la Seu Vella de Lleida i ha comptat amb la participació del delegat del Govern, Miquel Pueyo, l’alcalde de la ciutat, Àngel Ros, i el president de la Diputació, Jaume Gilabert. El cicle d’activitats, organitzat conjuntament per aquestes tres institucions, amb la col·laboració de la Universitat de Lleida, ha evocat la dimensió històrica, política i cultural de la figura de Jaume I, que va ser especialment rellevant per a la ciutat i a les terres de Lleida.

Els actes van començar el mes de juny amb la plantada de l’Arbre de les Cultures al Campus de Cappont i van continuar amb la presentació de l’edició dels facsímils dels privilegis reials de Jaume I conservats a l’Arxiu Municipal de Lleida. També hi ha hagut conferències, un simposi internacional, dues exposicions i la presentació d’un llibre sobre la figura de Jaume I i la seva època.

En la cloenda d’aquest dimarts, el delegat del Govern a Lleida, Miquel Pueyo, ha destacat la diferència entre l’època de Jaume I i Felip V. El rei català va atorgar els privilegis de concessió de la Fira de Sant Miquel (any 1232) i de concessió de la Paeria (1264). En l’etapa de Felip V la ciutat va perdre la universitat i ‘la seva personalitat’. Segons Pueyo, ‘avui Lleida torna a ser la capital catalana de l’interior, que vol ser la segona ciutat de Catalunya, i que vol ser tractada com a tal’.

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha definit Jaume I com un rei actual, ‘del segle XXI, de la nostra època, per la seva condició de federalista, respectuós amb els pobles, i de reconeixement dels drets dels territoris’.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha volgut recordar que Lleida va ser, després de Barcelona, la ciutat més visitada per Jaume I. ‘Aquest centre cultural que va representar Lleida és el que cal mirar, imitar i projectar cap al futur’. Ros, però, també ha volgut recordar que durant el segle XIX ‘va començar un altre període positiu per la ciutat’, que es commemorarà l’any vinent, la Lleida de l’alcalde Fuster, moment d’arribada del ferrocarril i de molts serveis, d’enderroc de les muralles, ‘en la qual es va superar la tristesa de l’edat mitjana’.