Llegeix el manifest del Govern, on s’avisa que l’Estat ha arribat a “assassinar” per aturar l’autogovern català La República
Dimarts, 15 d'Octubre de 2019 - Edició 446
La República

Llegeix el manifest del Govern, on s’avisa que l’Estat ha arribat a “assassinar” per aturar l’autogovern català

El Govern en bloc s’ha compromès aquest matí a “organitzar, convocar i celebrar” el referèndum i aplicar-ne els resultats en un acte amb la màxima solemnitat. Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, números 1 i 2 de l’executiu, han intervingut, com així ho ha fet la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, per llegir el manifest signat per tots els consellers i alts càrrecs. Podeu trobar el text a les fotografies adjuntes i a la piulada de la periodista de Catalunya Ràdio Carme Clèries que acompanya aquesta peça. 

Redacció
Redacció 21/04/2017

L'afusellament de Lluís Companys per exemplificar l'actitud de l'Estat

El manifest fa un recorregut per la història de Catalunya, “marcada per la lluita per la llibertat” però que al llarg dels anys ha topat amb un Estat que ha anat “imposant” la seva “força” i ha anat “menyspreant les llibertats de Catalunya”. A més, fa referència a l’exili o la presó que van patir tots els presidents de la Generalitat del segle XX, “amb l’assassinat del president Companys com a paradigma de fins a on ha estat disposat a arribar el poder estatal per aturar la nostra voluntat”.

Referència a la “manca de respecte democràtic” de l'Estat espanyol 

Uns altres exemples de la “manca de respecte democràtic” que el manifest recull són la “mutilació per part del Tribunal Constitucional de l’Estatut aprovat pel Parlament i avalat posteriorment pels catalans en un referèndum” i la inhabilitació de Mas, Ortega, Rigau i Homs per l’organització del 9N. Tot plegat fa considerar a l’executiu que “ens tornem a trobar en una cruïlla històrica” en la qual el poble vol decidir la qüestió en una votació lliure i pacífica, “com es resol qualsevol discrepància en una societat democràtica”. 

Relacionats