Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

L’informe sobre la futura llei electoral catalana arriba al Parlament

Els experts fan un total de 50 propostes al parlament perquè elabori la nova llei electoral catalana. D’entre d’altres novetats, la nova norma ampliaria a set el nombre de circumscripcions d’acord amb el nombre de vegueries, descartant així la idea de la circumscripció única, i aposten per desbloquejar les llistes tancades i passar a un nou sistema de llista oberta. Podeu llegir aquí les principals propostes i les reaccions dels partits.

Redacció
Redacció 27/06/2007

Els fonaments per a la nova llei electoral catalana ja estan: un informe encarregat per la conselleria de Governació a uns experts ha sigut entregat avui a Joan Puigcercós i aquest el presentarà al parlament. Amb l’informe sobre la taula els grups parlamentaris seran els encarregats de redactar el text final. L’elaboració de la llei es farà en ponència parlamentaria. En l’informe els experts fan un total de 50 propostes.

Les reaccions:

CiU ha advertit que lluitarà perquè es faci explícit en la llei la prioritat que la llista més votada sigui la que acabi governant. Al PP han lamentat que la llei es basi en una divisió territorial per vagueries. Des d’iniciativa afirmen que la llei ha d’implicar dues condicions: major proporcionalitat i major participació. Des del PSC no s’han volgut pronunciar.

Com serà la nova llei?

– Ampliar a set el nombre de circumscripcions d’acord amb el nombre de vegueries, descartant així la idea de la circumscripció única, i aposten per desbloquejar les llistes tancades i passar a un nou sistema de llista oberta.

– Incorporar mesures per fomentar la participació com ara l’ús d’urnes mòbils, fer paperetes en Braille i promoure el vot per internet.

– L’assignació de diputats es faria com ara a partir de la fórmula d’Hont i es mantindria la barrera electoral en el 3% dels sufragis.

– Garantir l’equilibri entre homes i dones, els experts fixen en un 40% el nombre mínim de candidats d’un mateix gènere a cada llista. I per fer més transparent el procés electoral proposen que quedin prohibides les inauguracions, exposicions o col·locació de primeres pedres des de la convocatòria de les eleccions.

– Garantir la legalitat de tot el procés a través de la creació de la Sindicatura Electoral de Catalunya.