Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

L’independentisme intenta donar la sorpresa a favor de la denominació “Occitanie – Pays Catalan” per la macro regió francesa que inclourà la Catalunya Nord

Un tuit del Tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Perpinyà, Brice Lafontaine, que al seu torn és secretari de la formació catalanista Unitat Catalana diumenge passat, va aconseguir bolcar passions des d’arreu dels Països Catalans en pro de la causa de la denominació “Occitanie – Pays Catalan”, per a la macro regió francesa que ha d’incloure la Catalunya Nord.

 

Redacció
Redacció 07/05/2016

La Dépêche, un diari que engloba un ampli àmbit de regions al sud de França, relata com tenia activa una enquesta on l’usuari havia de votar quina de les denominacions que s’ha proposat per anomenar la macroregió que es conformarà i que englobarà la Catalunya Nord és la preferida pels usuaris. Els resultats fins el moment eren els esperables i els que se suposa que al final s’acabaran imposant: segons el diari, la simple denominació “Occitaine” anava encapçalant l’enquesta amb molts diferència, però el tuit va activar “el lobby d’independentistes catalans” dels tres cantons: Catalunya, País Valencià i les Illes, i les participacions a l’enquesta es van duplicar de 22.000 a 44.000 en tres dies. Això ha provocat un canvi de posicions, i “Occitanie-Pays Catalan” (Occitània-País Català), ja lidera l’enquesta.

L’enquesta, ara mateix

La sorpresa a la redacció de La Dépêche ha estat molt gran, per la repercussió de l’enquesta (encara activa). Segons afirmen, la majoria de vots que han apostat per la denominació que inclou Catalunya ve dels propis Països Catalans, com era d’esperar, i d’independentistes, concretament. Ara mateix, l’enquesta porta gairebé 59.000 participants i la denominació “Occitaine-Pays Catalan encapçala la taula amb el 63% dels vots. En segon lloc hi trobem a molta distància “Occitaine” amb el 21% dels vots, i més avall la resta de denominacions que es proposaran oficialment com a nom: “Pyrénées_Méditerranée” (6%), “Languedoc-Pyrénées” (6%) i Languedoc (2%).

“Occitaine” serà probablement la guanyadora en la votació oficial del Consell Regional

El diari remarca en tot moment que no es tracta més que d’una simple enquesta en la qual pot votar tothom. En la votació oficial que ha organitzat el Consell Regional, els independentistes de la Catalunya que queda per sota de la frontera pirenaica entre l’Estat francès i l’espanyol no podran votar. Així, es preveu que per pes demogràfic s’imposi qualsevol altra opció que no sigui la que inclou la denominació “Catalunya”. Lafontaine declara exclamant-se que “Un francès que no ha posat mai els peus a la nostra terra podrà donar la seva opinió, i un català del sud que es sent concernit per la Catalunya Nord no?”.