Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

L’IEC analitza a Benavarri l’estat del català a la Franja de Ponent

La localitat de Benavarri (Ribagorça) serà la seu aquest divendres i dissabte de les jornades de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). La trobada, que s’emmarca en les reunions periòdiques de l’IEC arreu del territori, té com a objectiu que els membres de l’Institut entrin en contacte amb estudiosos, erudits i persones interessades del lloc visitat, documentar-se sobre la situació i la problemàtica de la llengua i establir contacte amb les diferents institucions polítiques i cíviques de la zona.

Les jornades han estat organitzades per l’IEC amb la col·laboració de l’ajuntament de la vila i el Centre d’Estudis Ribagorçans. A més, durant la seva celebració també es durà a terme la reunió plenària mensual de la Secció Filològica.

Redacció
Redacció 14/11/2008

Les jornades són obertes al públic i consistiran en dues sessions acadèmiques, en les quals intervindran membres de l’IEC i també experts i estudiosos que parlaran sobre qüestions relacionades amb el català de Benavarri i de la comarca de la Ribagorça.

Entre els participants destaquen el delegat del President de l’IEC a Lleida, Ramon Sistac, que analitzarà l’estat del català ribagorçà; el professor de secundària i coautor del bloc de Mireia Galindo, Manel Riu, que parlarà d’Internet i la lluita pel català a la Franja; el president de la Iniciativa Cultural de la Franja (ICF), Artur Quintana, la intervenció del qual versarà sobre la literatura oral a la Ribagorça; o Xavier Tomás, que parlarà dels quaderns de camp ribagorçans de Jean-Joseph Saroïhandy. Les sessions es clouran amb un col·loqui, que anirà seguit dels parlaments de les autoritats i del president de la Secció Filològica, Joan Martí.

Amb iniciatives com aquesta pel territori, la Secció Filològica de l’IEC estudia de forma científica la llengua, l’establiment de la normativa lingüística i el seguiment del procés d’adaptació d’aquesta normativa al territori. La Secció Filològica realitza periòdicament reunions ordinàries en els diferents territoris on es parla aquesta llengua. Així, el 1997 va visitar per primera vegada les terres de la Franja (Calaceit i Fraga) i el 2004 la Ribagorça (el Port de Suert).