Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

L’Hospital de Sant Pau reconstrueix un penis amb la pell de l’avantbraç

L’Hospital de Sant Pau i La Fundació Puigverd reconstrueixen per primera vegada un penis que permet al pacient recuperar totes les seves funcions sexuals i morfològiques. La operació s’ha fet a un noi senegalès de 26 anys que va patir l’amputació total del seu penis l’any 2003, a la Guerra Civil de Costa d’Ivori. El noi ha recuperat la sensibilitat erògena, l’ejaculació i l’orgasme i, si és fèrtil, també podrà tenir fills. A més també li permet orinar de peus, cosa que fins ara no podia fer. El penis s’ha reconstruït amb la pell de l’avantbraç del mateix pacient, perquè és el teixit més semblant al membre sexual masculí.

Redacció
Redacció 03/06/2008

Es tracta d’una intervenció pionera a l’Estat espanyol. És el primer cop que un penis es reconstrueix totalment i que, a més, recupera totes les seves funcions, tant sexuals com morfològiques. Fins ara, es recuperaven només funcions parcials.

El penis es va reconstruir al mateix avantbraç del pacient, on el teixit cel·lular és molt semblant al penis. La reconstrucció va durar unes quatre hores, amb una artèria, dues venes i dos nervis sensitius. Paral·lelament també es prepara la uretra ‘per on passaran les substàncies seminals i l’orina’. Després el penis es transporta de l’avantbraç i s’empalta a la zona genital. S’uneixen els nervis i es conserva la sensibilitat del penis.

La pell de l’avantbraç és reconstitueix amb pell de la cuixa. I la pell de la cuixa es regenera sola. La operació va durar unes deu hores i hi van intervenir una vintena de professionals. La intervenció es va fer fa unes tres setmanes i el pacient serà donat d’alta aquest pròxim dilluns. D’aquí uns sis mesos aproximadament, s’implantarà al pacient una pròtesi hidràulica del penis que li permetrà tenir una erecció normal i tenir relacions sexuals amb satisfacció.

El pacient és un jove senegalès de 26 anys que va patir la mutilació del penis l’any 2003, en la Guerra Civil de Costa d’Ivori. Resideix a Catalunya des de fa 3 anys ‘va aparèixer’ a l’hospital de Sant Pau aquest més gener. Li van tallar el penis arran de pell, i quan orinava ‘li queia la orina per sobre els testicles’, segons ha explicat el director del Servei d’Andrologia de la Fundació Puigverd, Eduard Ruiz. Amb la intervenció, no només recupera la sensibilitat sexual sinó també la possibilitat ‘d’orinar dret’, ha explicat Ruiz. Segons Ruiz, gràcies a la recuperació de les funcions, el pacient ha canviat molt a ‘nivell psicològic’ , i ara ‘sempre ens rep amb un somriure’.

Segons els metges, aquesta tècnica reparadora es pot fer en qualsevol altre cas d’amputació de penis, tant si és per una malaltia oncològica com per una mutilació traumàtica. En aquest sentit, ara mateix hi ha dues persones que estan esperant aquesta operació i que van haver de ser amputats del penis a causa d’un càncer.