Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Marijoana

No tothom nota la crisi econòmica de la mateixa manera. De fet, si ens referim als laboratoris catalans Almirall (un web que no és disponible en català), hem de parlar […]

Redacció
Redacció 19/03/2009

No tothom nota la crisi econòmica de la mateixa manera. De fet, si ens referim als laboratoris catalans Almirall (un web que no és disponible en català), hem de parlar de grans beneficis: acaben de pujar fort a la borsa, enmig de la bogeria a la baixa de la crisi.

I quin és el motiu? En aquest blog ens ho expliquen. La venda d’un nou producte que està generant molta expectació: el Sativex, desenvolupat per la farmacèutica GW, de la qual en té els drets comercials per a la seva distribució mundial (exceptuant-ne el Regne Unit). I això que encara es troba en la Fase III (prèvia a la comercialització).

I per què un producte que encara no s’està venent ha creat aquesta dinàmica positiva en vers a les seves accions? Doncs perquè el Sativex és un derivat farmacològic del cannabis, i l’única forma legal de consum del seu principi actiu. Però és, en essència, THC i excipients. S’administra en forma de polvoritzador aplicat en la mucosa bucal, i ha estat el primer fàrmac derivat del cànnabis a ser autoritzat després d’obtenir la seva aprovació al Canadà el 2005 com a ajuda al tractament del dolor neuropàtic en pacients amb esclerosi múltiple. A l’Estat espanyol solament es va autoritzar el seu ús en farmàcies hospitalàries de sis centres de salut catalans.

Si fem referència als efectes beneficiosos sobre els pacients, les diferències entre l’administració del compost derivat i forma vegetal original, són ben pocs. Però, mentre el primer està controlat per la poderosa indústria farmacèutica, el segon, la planta és il·legal.