Dimecres, 5 d'agost de 2020 - Edició 741
La República

L’estranya relació entre Ciudadanos i 400 comptes de twitter falsos

L’unionisme no n’aprèn i sempre recorre al joc brut. El portal TwitterBots  ha destapat com a mínim dues xarxes de comptes falsos que han estat fent tuits unionistes per posicionar la seva postura a la xarxa davant les onades de piulades dels independentistes que han estat omplint la xarxa d’entusiasme i il·lusió. Més de 400 perfils falsos que fan campanya unionista a l’entorn de Ciudadanos i Societat Civil Catalana. 

Redacció
Redacció 29/09/2015

Tuits unionistes d’unionistes que no existeixen
 
El blog Twiter Bots, dedicat a destapar les trampes polítiques a la xarxa, va analitzar fa uns dies si en aquesta campanya del 27S algú estava fent trampes. I efectivament així ha estat, l’unionisme n’ha fet creant perfils falsos, és a dir sense un usuari real darrere, que han fet veure que eren persones reals donant suport a l’unionisme. Això evidencia, clar, que la presència dels independentistes a la xarxa ha estat superior i amenaçadora per l’altre bàndol.
 
El joc brut de l’unionisme a la xarxa
 
TwitterBots, que fa uns mesos va destapar una xarxa de perfils falsos al voltant del PP a Catalunya (i que va aconseguir que @TwitterSpain desarticulés) va dur a terme una recerca al voltant dels principals hastags (tant de caire independentista com unionista) de temàtica política entre els dies 28 d’agost i 11 de setembre per detectar la presencia d’aquesta campanya falsa. Com a resultat del seu treball van detectar dues xarxes d’usuaris falsos, ambdues de caire anti-independentista
 
Més de 400 perfils falsos al descobert
 
Al voltant de @MasCatalà i especialment de @Som_Més, han detectat més de 400 perfils falsos fent campanya per mantenir Catalunya dins Espanya. El portal demostra la falsedat d’aquests comptes amb l’aportació de diverses evidències, entre els quals hi ha la creació de més de 200 d’aquests perfils durant el mateix dia, i un registre d’activitat dels comptes en el que es pot observar clarament la sincronització de totes elles (totes produeixen tweets els mateixos dies a hores simultànies i deixen de publicar-ne a la mateixa hora)
 
Com funciona la xarxa?
 
Per tal de dispersar contingut unionista a la xarxa els perfils publiquen tuits i retuits polítics camuflats entre altres piulades que no tenen res a veure. Una de les estratègies més recorrents és la de repiular el contingut del compte unionista @Som_Mes, o bé la de la distribució de tuits antiindependentistes entre la xarxa de comptes falsos relacionats.
 
L’extranya relació de Ciudadanos amb la xarxa
 
Malgrat no ho arriben a demostrar TwitterBots dóna diverses proves que darrera aquesta  xarxa podria haver-hi l'objectiu de beneficiar Ciudadanos, o el seu entorn. A través de la identificació de les fonts principals (és a dir dels comptes principals que generen contingut) TwitterBots detecta que els usuaris centrals de la xarxa són @Som_Mes i @MasCatala, les quals tenen relació perquè  van ser creades el mateix dia i tenen com a seguidors els perfils falsos de la xarxa.
 
Així mateix s’identifiquen una relació entre la xarxa i Ciudadanos, a través especialment de l’activitat del compte @SomMas, la qual s’identifica com a gestionada simultàniament a @Som_Mes. A més, la majoria de seguidors dels dos perfils són comptes de Ciudadanos i alguna del Partit Popular.
 
…i de Societat Civil Catalana?
 
Durant el dia onze de setembre, la xarxa va promocionar el hastag #elotro11S, creat per @Som_Mes per combatre la saturació de la xarxa per les piulades independentistes i sobre la Via Lliure. No obstant això, no és l’únic hastag que va potenciar la xarxa de perfils falsos, també va donar impuls al hastag #11SdeTots, creat des de Societat Civil Catalana.
 
Cal recordar que la pràctica no es difícil de creure en aquest entorn i que en Jutjat número 3 de Manresa ja va obrir diligències contra Josep Ramon Bosch, President de Societat Civil Catalana, per injúries i amenaces contra diverses persones, com ara Toni Albà, a través d’un perfil fals de Facebook.
 
 
Podeu llegir l’informe complet de TwitterBots aquí
 

Relacionats