Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

L’Eurocambra denuncia que els escàners corporals dels aeroports violen els drets fonamentals dels passatgers

|

- Publicitat -

El Parlament Europeu considera que no es compleixen les condicions necessàries per aprovar l’ús dels escàners de cos sencer perquè ‘falta informació essencial’. En aquest sentit, demana a la Comissió Europea que estudiï l’impacte de la mesura sobre els drets fonamentals, que consulti el Supervisor Europeu de Protecció de Dades i que impulsi una avaluació científica i mèdica en relació a l’impacte d’aquesta tecnologia sobre la salut de les persones.

El text, aprovat per 361 vots a favor, 16 en contra i 181 abstencions, afirma que ‘totes les mesures de seguretat aèria, inclosos els escàners corporals, han de respectar el principi de proporcionalitat, necessari en una societat democràtica’. No obstant això, l’Eurocambra reconeix que els escàners corporals ‘poden ser una de les solucions tècniques per mantenir l’alt nivell de seguretat dels aeroports europeus’.

Publicitat

La resolució fa referència a la proposta de la Comissió Europea d’impulsar un reglament per completar la normativa relativa a la seguretat aèria que inclou, entre els mètodes autoritzats pel control de passatgers, la utilització dels escàners corporals. Aquests aparells proporcionen imatges de les persones com si estiguessin despullades, sense necessitat de treure’s la roba. Es tracta, de fet, d’un registre corporal virtual. El nou reglament s’inscriu en el marc de les mesures impulsades per la lluita contra el terrorisme internacional.

Dimarts a la nit, l’Eurocambra va celebrar un debat sobre la qüestió dels escàners amb el comissari europeu de Llibertat i Justícia, Antonio Tajani. El comissari va assegurar que no serà obligatori per a cap passatger passar per l’escaner, sinó que serà l’alternativa a sotmetre’s als escorcolls del personal de seguretat. ‘La mesura que estem estudiant preveu la possibilitat d’introduir l’escaner corporal com a opció suplementària en el control de passatgers. No com a una obligació’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut