Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

L’Eurocambra denuncia que els escàners corporals dels aeroports violen els drets fonamentals dels passatgers

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dijous una resolució en què denuncia la intenció de la Comissió Europea d’estendre a tots els aeroports comunitaris a partir del 2010 els escàners que permeten veure l’usuari totalment nu.

Els eurodiputats consideren que els escàners corporals ‘poden tenir un impacte greu en el dret a la vida privada, el dret a la protecció de dades i el dret a la dignitat personal’ i demanen a l’executiu comunitari que la mesura d’aprovar l’ús d’aquest tipus d’escaner vagi acompanyada ‘de garanties adequades’ per assegurar la protecció dels drets fonamentals de les persones. Els ‘body scanners’ ja s’estan provant en alguns aeroports europeus.

Redacció
Redacció 23/10/2008

El Parlament Europeu considera que no es compleixen les condicions necessàries per aprovar l’ús dels escàners de cos sencer perquè ‘falta informació essencial’. En aquest sentit, demana a la Comissió Europea que estudiï l’impacte de la mesura sobre els drets fonamentals, que consulti el Supervisor Europeu de Protecció de Dades i que impulsi una avaluació científica i mèdica en relació a l’impacte d’aquesta tecnologia sobre la salut de les persones.

El text, aprovat per 361 vots a favor, 16 en contra i 181 abstencions, afirma que ‘totes les mesures de seguretat aèria, inclosos els escàners corporals, han de respectar el principi de proporcionalitat, necessari en una societat democràtica’. No obstant això, l’Eurocambra reconeix que els escàners corporals ‘poden ser una de les solucions tècniques per mantenir l’alt nivell de seguretat dels aeroports europeus’.

La resolució fa referència a la proposta de la Comissió Europea d’impulsar un reglament per completar la normativa relativa a la seguretat aèria que inclou, entre els mètodes autoritzats pel control de passatgers, la utilització dels escàners corporals. Aquests aparells proporcionen imatges de les persones com si estiguessin despullades, sense necessitat de treure’s la roba. Es tracta, de fet, d’un registre corporal virtual. El nou reglament s’inscriu en el marc de les mesures impulsades per la lluita contra el terrorisme internacional.

Dimarts a la nit, l’Eurocambra va celebrar un debat sobre la qüestió dels escàners amb el comissari europeu de Llibertat i Justícia, Antonio Tajani. El comissari va assegurar que no serà obligatori per a cap passatger passar per l’escaner, sinó que serà l’alternativa a sotmetre’s als escorcolls del personal de seguretat. ‘La mesura que estem estudiant preveu la possibilitat d’introduir l’escaner corporal com a opció suplementària en el control de passatgers. No com a una obligació’.