Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

L’Estatut perilla: guanya el sector conservador al Tribunal Constitucional

El sector conservador del Tribunal Constitucional ha aconseguit que la presidenta de l’organisme, María Emilia Casas, no pugui votar la reforma de la institució. Això provocarà la seva pròxima substitució i que els conservadors tinguin majoria en la resolució de recursos, com ara el de l’Estatut de Catalunya. Per això, la votació del Constitucional posa en perill el futur de l’Estatut, pendent d’un recurs del PP. Precisament, la votació s’ha fet a instàncies d’un recurs del PP sobre la continuïtat de María Emilia Casas.

Redacció
Redacció 28/09/2007

El ple que ha de debatre el recurs del PP contra l’Estatut podria estar dominat pel sector conservador dels magistrats. Una votació que es va decidir ahir podria tenir aquesta conseqüència. Els jutges conservadors han aconseguit apartar la presidenta progressista de la institució, María Emilia Casas, d’una votació sobre la seva continuïtat al capdavant del Tribunal Constitucional (TC).

La culpa, del PP

Els magistrats conservadors del Tribunal Constitucional van aconseguir aquest dijous imposar-se en les votacions sobre l’abstenció de la presidenta Maria Emilia Casas en el recurs del PP contra la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional, la qual cosa la podria acabar apartant de la presidència i deixar en mans de la majoria conservadora la resolució dels recursos d’inconstitucionalitat contra l’Estatut. Els conservadors van aprofitar el vot de qualitat del president accidental Vicente Martín de Hijas per decantar la balança al seu favor en una reunió clau per al futur d’aquesta institució i de l’Estatut.

La Llei Orgànica del Tribunal Constitucional introduïa la possibilitat que Maria Emilia Casas i el vicepresident Guillermo Jiménez continuessin al capdavant d’aquesta institució més enllà del mes de juny, en què expirava el seu mandat, i poguessin continuar al càrrec fins al desembre. La pròrroga dotava els magistrats progressistes de majoria al Ple per resoldre recursos els d’inconstitucionalitat de l’Estatut. Ahir, en la votació sobre l’abstenció de la presidenta en el recurs del PP contra la Llei Orgànica d’aquesta institució, els conservadors van forçar que Casas s’abstingui en les votacions sobre la seva pròpia continuïtat, la qual cosa pot forçar la seva ràpida substitució.

Reacció del Govern català

El conseller de l’Interior, Joan Saura, ha instat aquest divendres al migdia l’executiu espanyol a ‘utilitzar tots els instruments perquè no es pugui desnaturalitzar la majoria que existeix avui al TC’. Saura ha afegit que se sent ‘optimista’ perquè creu que la situació es ‘redreçarà’ i es farà ‘irreversible’ el procés de desplegament i aplicació de l’Estatut. Per la seva banda, alguns partits polítics també s’han pronunciat, com el president de CiU, Artur Mas, que ha dit que les últimes actuacions del TC –que ha apartat de la presidència a la magistrada progressista María Emilia Casas- provoquen ‘una desconfiança respecte a aquests propis òrgans’. Hi ha estat d’acord la diputada del PSC, Lídia Santos, i el portaveu parlamentari d’ICV, Jaume Bosch, que han dit que l’actuació del TC posa en qüestió la credibilitat d’aquest òrgan. El president d’ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, no ha volgut ‘fer derrotisme’ però ha dit que no és precisament un ‘símptoma positiu’.