Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

L’Estatut fa un any en plena paràlisis

Un any des de l’aprovació de l’Estatut i un any de paràlisi. Són molts pocs els traspassos que s’han i l’Estatut no s’acaba de desplegar. Per aquest motiu avui el conseller Saura i el president de la Generalitat de Catalunya faran un discurs institucional per a fer una crida al govern central especificant que no esperaran més. A pesar d’haver transcorregut un any, l’Estatut, a més, continua pendent del que dictamini pel Tribunal Constitucional (TC), on ha de fer front a set recursos, entre els quals hi ha els del Partit Popular (PP) i el Defensor del Poble.

Redacció 18/06/2007

Anys i anys per molts anys a la una per molts anys! L’Estatut bufa avui, 18 de juny, una espelma. La veritat, però, és que no és un aniversari gaire feliç. Després d’aquests 365 dies de la seva aprovació, pràcticament no s’han desplegat les principals competències.

Per això, estranyament avui, el conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, farà una declaració institucional en què advertirà el govern de Zapatero que la Generalitat no admet més demores en l’aplicació del text. Seguidament, seguin el mateix to parlarà el president català, José Montilla, en un acte del PSC. Segons fonts del govern, el president traslladarà un missatge de contundència i fermesa a l’executiu central, en la defensa de les inversions i els traspassos previstos a l’Estatut.

Recordem que el text va entrar en vigor passats els 15 dies de publicació al BOE, el passat 9 d’agost del 2006. Durant aquest temps s’ha començat el seu desplegament, tot i que encara no hi ha hagut cap traspàs significatiu. L’Estatut, a més, continua pendent del que dictamini pel Tribunal Constitucional (TC), on ha de fer front a set recursos, entre els quals hi ha els del Partit Popular (PP) i el Defensor del Poble.