Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

L’Estatut compleix un any pendent del traspàs del servei de rodalies i dels recursos del Constitucional

 Avui fa un any que l’Estatut va entrar en vigor i l’aniversari es compleix pendent dels recursos d’inconstitucionalitat que han presentat el Partit Popular, el Defensor del poble i cinc autonomies. La llei de l’Agència Tributària catalana és un dels punts que han motivat alguns d’aquests recursos i és també un dels acords aconseguits entre la Generalitat i el govern de l’Estat. El traspàs del servei de rodalies de Renfe, acordat per a principis de l’any vinent, és un altre dels grans eixos de la comissió Estat Generalitat que ha d’anar pactant el ritme de traspassos establerts en el nou text estatutari.

Redacció
Redacció 09/08/2007

Un any de l’entrada en vigor de l’Estatut. En teoria i si tot va bé ara ja n’hauriem de notar les poques millores que ens ofereix. De totes maneres, des dels partits catalans es fa un balanç ben diferent d’aquest any. No només existeix l’ombra dels recursos inconstitucionals sinó que també la valoració des de Catalunya no acaba de ser negativa, en general.

Per una banda CiU considera que l’aplicació ha estat una “estafa”. Francesc Homs, diputat convergent al parlament català ha estat l’encarregat de fer les crítiques, també dirigides al president Zapatero, demanant-li que “compleixi la llei”.

El PP assegura que amb l’Estatut no s’ha millorat la vida dels catalans. Des de l’estranya retòrica del PP, Daniel Sirera, ha criticat que les inversions segueixen depenent de la voluntat política del govern espanyol i no de l’Estatut.

A ERC es critica les “retallades” que ha patit el text originalment aprovat pel Parlament. Encara més enllà, Joan Ridao, ha dit que posava un “suspès” al seu desplegament, assegurant que el temps els hi ha donat la raó perquè “s’han confirmat els pitjors pronòstics respecte d’una nova retallada del text”.

Davant d’aquestes crítiques només ens queden els defensors del text estatutari, que són el PSC i ICV. Per una banda, el partit majoritari al govern, el dels socialistes,  en boca del president de la Generalitat, José Montilla, ha fet un balanç positiu d’aquest any estatutari en un article a El Periódico. Montilla nega que les demandes de Catalunya perjudiquin altres territoris i responsabilitza els governs anteriors dels problemes actuals en les infraestructures. “El balanç d’aquest primer any d’Estatut és positiu, malgrat que a tots ens agradaria que fos millor” En una espècie d”‘auto bombo” el portaveu adjunt del PSC al Parlament, Joan Ferran, ha volgut fer una valoració positiva del primer any de desplegament i ha constatat l’estratègia “eficaç” del president Montilla., escriu. Paral·lelament, des d’ICV El portaveu ecosocialista, Jaume Bosch, ha recordat que si no existís l’Estatut Catalunya “estaria condemnada” al fet que Renfe, l’aeroport o les inversions en infraestructures depenguessin sempre del govern espanyol.