Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

L’Estat utilitzarà la disposició addicional tercera de l’Estatut per finançar el minitransvasament de l’Ebre

La Generalitat i el govern espanyol han pactat aquest dimarts iniciar al mes de maig les obres per portar aigua a Barcelona des de l’Ebre. La ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, ha dit que ‘es necessiten entre 40 i 50 hectòmetres cúbics per mantenir l’abastiment de la població fins que entri en funcionament la dessalinitzadora’. Aquesta quantitat d’aigua s’aportarà al cabal del riu Ebre, segons ha explicat, amb una obra de millora de regadius que es farà al Delta. Aquest pla costarà 24 MEUR i el pagarà l’Estat, i les obres del ministransvasament, que superaran els 160 MEUR, es pagaran a través de la disposició addicional tercera de l’Estatut.

Redacció
Redacció 16/04/2008

Aquesta obra es posarà en marxa amb un real decret aquesta mateixa setmana i amb la signatura d’un conveni la pròxima setmana. El conseller ha dit que ‘la Generalitat i el govern espanyol seran coautors i coresponsables de la mesura que es portarà a terme’. L’obra anirà de forma subterrània, junt a l’autopista AP-7 amb un canal de 60 kilòmetres. Baltasar ha manifestat que l’obra, que tindrà un període d’execució de quatre mesos, costarà entre 160 i 180 MEUR.

Espinosa s’ha reunit durant dos hores i mitja amb el president, José Montilla, i amb el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, al Palau de la Generalitat. La ministra ha manifestat que ‘s’està patint una situació de sequera que afecta les conques internes catalanes i que això porta que s’hagi d’actuar conjuntament les dues administracions per aconseguir l’objectiu de garantir l’abastament d’aigua a les poblacions’.

La ministra ha dit que ‘queda un espai temporal mentre no entri en funcionament la desalinitzadora del Prat i que aquest problema se solucionarà amb els excedent d’aigua que hi ha al Delta de l’Ebre’. Així mateix, ha dit que no es farà creant cap situació d’impacte medioambiental i no generant cap disminució d’hectòmetres ni de metres cúbics de cabal. Espinosa ha destacat que ‘no es restarà cap litre d’aigua de l’Ebre’. En qualsevol cas, ha ressaltat taxativament que ‘no s’està parlant de cap transvasament’.

Baltasar ha declarat que aquesta obra ‘quedarà enterrada, perquè l’objectiu és que només es faci servir si hi ha una situació d’emergència’. ‘Aquesta mesura que és provisional, d’emergència i en cap cas s’entendrà com una mesura estable, que detregui aigua del riu Ebre’, ha explicat Baltasar.

‘Per executar aquesta obra s’ha de tenir l’acord dels regants per iniciar-la’, ha declarat Espinosa, qui ha afegit que ‘hi ha d’haver un acord amb els regants del canal dret de l’Ebre’. En aquest context, Baltasar ha dit que ‘és incert que no hi hagi acord i reunions amb els regants’.