Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

L’Estat, retratat per ignorar els supervivents dels camps de concentració nazis

Les vergonyes de l’Estat tornen a estar al descobert en matèria de memòria històrica. Els supervivents espanyols dels camps de concentració nazis com Mauthausen porten set dècades esperant algun reconeixement, i no l’han trobat fins que França ara els ha volgut reconèixer amb la condecoració més alta de l’estat. París els ha atorgat la Legió d’Honor, cosa que contrasta amb la manca d’interès que tradicionalment ha tingut en l’assumpte l’executiu espanyol, segons explica aquest bloc.

Redacció
Redacció 20/03/2015

Cinisme del PSOE

Ni PP ni PSOE han estat capaços d’impulsar iniciatives semblants en els 40 anys que fa de la mort de Franco. Només aquesta setmana, després de quedar en evidència, els socialistes han demanat fer una acció similar en una mostra de cinisme inaudita. Demanen que s’homenatgi els supervivents de l’infern de Mauthausen i que se’ls entregui alguna condecoració el 5 de maig, quan es compleixen 70 anys de l’alliberació del camp de concentració. Després de 21 anys governant, se’n recorden només ara, a remolc de França, quan només queden vives 25 persones de l’Estat que van viure l’horror d’aquell escenari.

Un d’ells, el barceloní Marcial Mayans, de 94 anys, ha expressat a El Diario la seva decepció: “La dreta no va fer res, això ja sabíem que seria així. Però hi ha hagut altres governs més favorables, socialistes, que no van fer res. Ni González ni altres, és el que sap més greu. Que ens ignorés la dreta, que són els fills dels que manaven amb Franco, no deixa de ser normal, però els altres…”. Els pocs deportats encara vius també han mostrat el seu desencant amb la Llei de la Memòria Històrica de Zapatero, que no s’està executant.