Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

L’Estat espanyol tornarà a il·legalitzar l’esquerra abertzale

El ministre de Justícia espanyol, Mariano Fernández Bermejo, ha anunciat aquest dimecres que un cop aixecat el sumari de les actuacions de l’Audiència Nacional espanyola contra el PCTB i ANB els serveis jurídics de l’estat disposen de prou documentació que consta que Batasuna controla aquestes formacions, i per tant aquest divendres el Consell de Ministres aprovarà la proposta d’autorització als serveis jurídics de l’estat perquè faci les accions pertinents per a la il·legalització de les dues formacions polítiques. Segons Bermejo, un cop aprovada la proposta, els serveis jurídics de l’estat presentaran la demanda en un període breu de temps.

Redacció 24/01/2008

Bermejo ha fet aquestes manifestacions després que ahir el jutge de l’Audiència Nacional espanyola va obrir la via per a la suspensió de les activitats de les dues formacions després d’estudiar l’informe de la Comissaria General d’Informació sobre els suposats vincles entre aquestes dues formacions i la il·legalitzada Batasuna. Garzón va convocar els representants d’aquestes dues formacions els dies 4 i 5 de febrer.

Segons aquesta documentació, Batasuna, el PCTB i ANB mantenien una caixa única i seguien també una estratègia unitària. Com a proves, l’informe aporta suposades transferències de diners del PCTB a càrrecs de Batasuna per un import de 1,1 milions d’euros.

El calendari electoral estableix que el pròxim 11 de febrer les Juntes Electorals han de proclamar els candidats, i el 14 de febrer és la data límit perquè els candidats exclosos i les candidatures denegades recorrin davant els jutjats. Dos dies després, el 16 de febrer, els jutjats han d’emetre una resolució judicial sobre els recursos i el 21 de febrer és la data límit perquè es pronunciï el Tribunal Constitucional. L’endemà, el 22 de febrer, comença la campanya electoral.